podmorski podrum

Ralje: U Maslenici "proizveden" pjenušac na 30 metara ispod mora

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
pjenušac iz mora (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
pjenušac iz mora (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
pjenušac iz mora (1)
13.10.2010.
u 09:33
Prije šest mjeseci u more je spušteno nekoliko boksova s 850 amfora pjenušca sorti Chardonnay i Traminac slovenskog vinara Ivana Simoniča.
Pogledaj originalni članak

Podmorski je podrum želja, a da ima i povod, potvrđuje događaj iz luke u Maslenici gdje je u utorak ujutro iz mora s dubine od gotovo 30 metara izvučeno 830 boca i amfora pjenušca! Amfore pjenušca od chardonnaya i traminca  u nekoliko sanduka spuštene su  prije točno šest mjeseci u more u novigradskom ždrilu, a po ždrilu će i dobiti ime - "Ralje".

To tvrdi načelnik općine Jasenice Martin Baričević koji je sa slovenskim vinarom Ivanom Simoničem, koji inače dulje vrijeme ljetuje baš u Maslenici, ugovorio korištenje podmorskih blagodati Maslenice u proizvodnji vina.

- Kod nas su jaki kurenti koji su i te kako pogodni za ljuljuškanje boca, a ima i mnogo algi koje su se zalijepile za amfore i boce koje su tako postale pravi suvenir. Probao sam pjenušac i stvarno je prvoklasan, a osim što na ovaj način imamo i dobru reklamu koja bi mogla u budućnosti rezultirati i projektom podmorskog podruma, nešto se simbolično i zaradilo. Za korištenje pomorskog dobra uprihodili smo oko 5000 kuna. Simbolično, ali vrijedi, pogotovo ako se nastavi - rekao nam je Martin Baričević,  ističući kako je uvjeren u nastavak suradnje sa slovenskim proizvođačem vina, ali i da se nada da će interes za "proizvodnju vina" u amforama pod morem pokazati i brojni zadarski vinari.

I slovenski vinar oduševljen je kvalitetom pjenušca.

- Malo gdje se može imati temperatura do 12 stupnjeva kakva je bila u podmorju na tridesetak metara dubine. Na bocama i amforama skupile su se alge i školjke i dobili smo estetiku ambalaže kakvu smo htjeli. Imali smo i imat ćemo i dosta troškova, a procjenjujem da će biti negdje oko 15.000 eura, pa će zato i pjenušac biti skuplji. U bocama bi cijena mogla biti oko 100 eura, a u amforama oko 150 eura. U svakom slučaju,  vraćam se i krajem godine kada ćemo u more staviti možda i 2000 boca, a ako bi se riješila papirologija, voljan sam sudjelovati u gradnji podmorskog podruma - rekao nam je Ivan Simonič.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.