Podmorski je podrum želja, a da ima i povod, potvrđuje događaj iz luke u Maslenici gdje je u utorak ujutro iz mora s dubine od gotovo 30 metara izvučeno 830 boca i amfora pjenušca! Amfore pjenušca od chardonnaya i traminca u nekoliko sanduka spuštene su prije točno šest mjeseci u more u novigradskom ždrilu, a po ždrilu će i dobiti ime - "Ralje".
To tvrdi načelnik općine Jasenice Martin Baričević koji je sa slovenskim vinarom Ivanom Simoničem, koji inače dulje vrijeme ljetuje baš u Maslenici, ugovorio korištenje podmorskih blagodati Maslenice u proizvodnji vina.
- Kod nas su jaki kurenti koji su i te kako pogodni za ljuljuškanje boca, a ima i mnogo algi koje su se zalijepile za amfore i boce koje su tako postale pravi suvenir. Probao sam pjenušac i stvarno je prvoklasan, a osim što na ovaj način imamo i dobru reklamu koja bi mogla u budućnosti rezultirati i projektom podmorskog podruma, nešto se simbolično i zaradilo. Za korištenje pomorskog dobra uprihodili smo oko 5000 kuna. Simbolično, ali vrijedi, pogotovo ako se nastavi - rekao nam je Martin Baričević, ističući kako je uvjeren u nastavak suradnje sa slovenskim proizvođačem vina, ali i da se nada da će interes za "proizvodnju vina" u amforama pod morem pokazati i brojni zadarski vinari.
I slovenski vinar oduševljen je kvalitetom pjenušca.
- Malo gdje se može imati temperatura do 12 stupnjeva kakva je bila u podmorju na tridesetak metara dubine. Na bocama i amforama skupile su se alge i školjke i dobili smo estetiku ambalaže kakvu smo htjeli. Imali smo i imat ćemo i dosta troškova, a procjenjujem da će biti negdje oko 15.000 eura, pa će zato i pjenušac biti skuplji. U bocama bi cijena mogla biti oko 100 eura, a u amforama oko 150 eura. U svakom slučaju, vraćam se i krajem godine kada ćemo u more staviti možda i 2000 boca, a ako bi se riješila papirologija, voljan sam sudjelovati u gradnji podmorskog podruma - rekao nam je Ivan Simonič.