policija objavila snimke s markova trga

Prosvjednik policajcu: Prijatelju, rat još nije završio, tek počinje

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
klemm
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
ranko ostojić, tablice,
10.06.2015.
u 15:06
Na novinarsko pitanje hoće li protiv počinitelja prekršaja na Markovu trgu biti podnesene prijave i jesu li neke prijave već podnesene ministar je kazao da su već podnesene prijave zbog održavanja neprijavljenog skupa
Pogledaj originalni članak

– Policijsko postupanje tijekom nedavnih događaja na Markovu trgu bilo je posve zakonito i nakon pregledavanja snimki možemo reći da su policajci pokazali primjenu najmanje moguće prisile. Neumjesno je bilo kojeg policajca nazivati pogrdnim imenima i vrijeđati i bit će sankcionirani svi oni koji su mislili da su iznad policije i zakona pa su policajce udarali ili davili, a o tome postoje li elementi kaznenih djela, odlučuje sud. Žalosna je činjenica da bivši ministar unutarnjih poslova smatra da je netko iznad zakona samo zato što je bio sudionik Domovinskog rata, branitelj ili veteran. To je apsolutno neprihvatljivo, zakon mora bit jednak za sve, osvrćući se na nedavne događaje na Markovu trgu kazao je na današnjoj konferenciji potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Osvrnuo se i na optužbe da su neki od policajaca koji su bili na Markovu trgu tijekom rata bili pripadnici suprotne strane.

– Izjave da su među policijom na Markovu trgu bili i ljudi iz Vukovarsko-srijemske županije i da je bilo aboliranih pripadnika SAO Krajine su apsolutne neistine. Policajac kojeg se na ulazu u Markovu crkvu držalo za vrat, što se vidi i na snimkama, početkom rata imao je samo tri godine. Ktome, policajci su tijekom tog događaja bili suzdržani i mirni – kazao je ministar Ostojić, a onda je na konferenciji novinarima pokazano nekoliko policijskih snimaka događaja na ulazu u Markovu crkvu i na prilazima Markovu trgu.

"Evo, ovo je mirni prosvjed"

Tijekom pregledavanja snimaka na kojima se vidi kako branitelji pokušavaju probiti policijski kordon da odnose zaštitne ograde i tijekom naguravanja na ulazu u Markovu crkvu, ministar je snimke komentirao riječima:

– Evo, ovo je mirni prosvjed, kako se napada hrvatska policija – i – evo kako skupina teških invalida premlaćuje hrvatskog policajca...

– Kao što ste i sami mogli vidjeti na snimkama, nije bilo uporabe pravih sredstava sile, izmišljotine su i apsolutna laž da je policija tijekom događanja na Markovu trgu bilo koga pretukla. Sve je bilo sukladno zakonu i policiji hvala na takvom ponašanju– kazao je ministar Ostojić.

Na novinarsko pitanje hoće li onda protiv počinitelja prekršaja na Markovu trgu biti podnesene prijave i jesu li neke prijave već podnesene, ministar je kazao da su već podnesene prijave zbog održavanja neprijavljenog skupa, ali kao što se već zna, organizatori su te prijave odbili primiti, a što se tiče napada na policiju i iznošenje plinskih boca u Savskoj, ministar je kazao da će protiv svih onih koji su eventualno počinili prekršaje i kaznena djela, prijave biti podnesene.

"Prijatelju, rat još nije završio, tek počinje"

Na snimkama se vidi kako prosvjednik udara rukom u policijski vizir, a na drugoj jedan od prosvjednika u Markovoj crkvi policajcu poručuje "da će se oni još naći negdje". – Prijatelju, rat još nije završio, tek počinje – poručio je prosvjednik iz Markove crkve, a drugi se hvali da je "balavcu skinuo štitnik".

Na snimkama se može čuti i jednog prosvjednika koji objašnjava da je jednog policajca "povukao unutra, ali mu on nije htio vratiti". Vidljivo je i bacanje baklje koja je pogodila policajca kod Kamenitih vrata te guranje kordona policajaca, kao i rušenje ograde postavljene na Trgu svetog Marka. Na snimkama je vidljivo kako prosvjednici probijaju policijski kordon u Ćirilometodskoj.

U nastavku pogledajte snimke koje je MUP objavio na svom YouTube kanalu.

 

 

 

 

 

 

 

>> U postkomunističkoj 
mentalnoj shemi branitelji su uvijek opasnost za 'građansku Hrvatsku'

>> 'Čovjek na slici je 1991. imao 3 godine. Njegova obitelj oplakuje svoje stradale u Domovinskom ratu'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 295

FR
Franciskoo
16:14 10.06.2015.

Prema podacima Eurostata, hrvatski BDP je u prvom kvartalu porastao svega 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je znatno manje od izračuna Državnog zavoda za statistiku, prema kojem je BDP na godišnjoj razini porastao 0,5 posto. Ako vlada manipulira s rastom bdp-a, zašto ne bi manipulirali i s ovim bjednim snimkama selektivno izrezanim na 30 sekundi. Žalosno je što su se svi tzv. hrvatski mediji svrstali uz Milanovića i njegovu katastrofalnu vladu. Mi trenutno imamo diktaturu jer su se represivni i medijski aparat udružili s sdp-ovcima, pogledajte samo zadnjih tjedana tu provladinu propagandu i pljuvanje po svima koji su Milanoviću trn u oku.

LA
laptop
16:06 10.06.2015.

Druze ostojicu tko je naredio policiji da ide na branitelje. Vjerovatno moj pokojni otac... srami se.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
15:49 10.06.2015.

1991 isto e Ranko zapovida policiji na maksimiru,reka je Ovako udri udri ustase,,2015 koja slucajnost opet Ranko ali sad jos gore posla miliciju na branitelje u kolicima,i to ne obicnu miliciju sao krajine,nego pravu oklopnu diviziju,,gadno vas riktju ti rankeci