IZBJEGLIČKA KRIZA

Ranko Ostojić: Plan B hrvatske Vlade u potpunosti je uspio

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić
18.09.2015.
u 22:49
Tovarnik bi do ponoći trebao biti ispražnjen, rekao je ministar unutarnjih poslova
Pogledaj originalni članak

- Smještaji za prihvat emigranata u Čepinu i Belom Manastiru, koje smo oformili i koji više nikome nisu potrebni, su u potpunosti ispražnjeni. Plan "B" Vlade Hrvatske u potpunosti je uspio, rekao je na večerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Tovarniku ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić.

Govoreći o trenutačnoj situaciji Ostojić je rekao kako se na željezničkom kolodvoru u Tovarniku nalazi oko dvije tisuće ljudi ali i da oni čekaju ukrcaj u vlakove i autobuse tako da bi, prema očekivanjima, i ta lokacija do ponoći trebala biti ispražnjena. Dodao je i kako još uvijek raju pregovori sa Slovenijom hoće li izbjeglice biti puštene tamo ili ne. Na novinarski upit da prokomentira incident s vlakom koji je ušao u područje prekograničnog prijelaza Ostojić je rekao kako je situacija u tome trenutku bila takva i da je hrvatska strana bila uvjerena da se radi o dogovoru.

- Onda je sve to na neki način iskorišteno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vlaku, povrijedili pravila. Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobra stvar je da su oni samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad. Još uvijek traju pregovori oko vlakovođa. U svakom slučaju Hrvatska će ustrajati na zaštiti svojih ljudi, rekao je Ostojić. Posebno je istakao kako nitko od migranata koji su proteklih dana pristigli u Hrvatsku nije ostao gladan niti žedan, a svakome od njih osigurana je i zdravstvena skrb. Ostojić tvrdi kako su prihvatni centri, koji su podignuti u zadnja 24 sata, odradili svoju funkciju i spasili sve koje je bilo potrebno spasiti i u segmentu plana "A" što je bilo potrebno odraditi odrađeno je.

- Plan "B" u potpunosti je uspio sa današnjim danom i vjerujem da ćemo sutra biti u prilici razgovarati o drugim temama, rekao je Ostojić. Novinari su tražili i komentar ministra oko izjava glasnogovornika Vlade Mađarske o hrvatskim planovima za rješavanje izbjegličke krize.

– Hrvatska je morala, da bi odradila plan "B", zadržavati ljude, registrirati ih i smjestiti. Ako on misli da ta situacija sa jučerašnjim danom u kojem se sustav raspao, a da nije bilo niti jedne osobe u Mađarskoj, da je to nešto što smo mi krivo radili to je potpuno kriva ocjena. Ako je bilo ikoga na mađarskoj strani jučer onda bi on bio u pravu, a kako nije bilo nikoga nije u pravu, istakao je Ostojić dodajući kako nikakva bodljikava žica, vojska niti borbena kola ne mogu zaustaviti ljude koji su odlučili nekamo otići.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> MUP: Nije istina da su hrvatski policajci uhićeni u Mađarskoj, Ostojić: Samo su zapisani i vraćeni

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 117

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
23:03 18.09.2015.

Plan B je pao čim su Mađari uspjeli zarobiti 40 policajaca u izvršenju istoga. A sada više neće ni jedan "imigrant" preči preko Mađarske granice, a janezi dovode dio vojske na svoju granicu (za sada kao logističku potporu).

Avatar cera
cera
23:05 18.09.2015.

Koji je plan C

DU
Deleted user
23:08 18.09.2015.

Jedna od partijski povijesnih izjava...