Izvanredni Sabor

Raskol! U Sisku izabrali Srba za šefa HSP-a, u Osijeku Matkovića

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
HSP (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
HSP (1)
Autori ib/VLM, jg
21.09.2013.
u 12:30
Matković je izabran na izvanrednom stranačkom saboru u Osijeku kojemu je nazočila većina članova Predsjedništva, Časnoga suda i Nadzornog odbora
Pogledaj originalni članak

Izvanredni Sabor HSP-a predvođen Danijelom Srbom, održan je u Sisku sat vremena prije skupštine u Osijeku koju su s namjerom smjene vođe stranke sazvali pojedini članovi predsjedništva. Od ukupno 346 izaslanika, u Sisak se odazvalo njih 214 koji su potvrdili Danijela Srba kao predsjednika HSP-a te iz stranke isključili članove "pobunjenike"; Ivana Friščića, Sinišu Šukundu, Boru Barišića, Vladu Jukića i Zvonimira Šimića, sazivače i sudionike osječkog izvanrednog Sabora na inicijativu Ante Đapića. Oni su pak za predsjednika izabrali Josipa Matkovića, koji je još u siječnju isključen iz stranke, kao i Đapić.

No, dok se proceduralna pitanja ne riješe, po svemu sudeći HSP trenutno ima dva predsjednika. Cilj smjene Srba leži u njegovoj navodnoj namjeri da se prikloni HSP-u dr. A. Starčević pod vodstvom Ruže Tomašić, no on je jučer u Sisku kazao kako nikakve takve odluke nisu donesene.

- Ovo što se događa je pokušaj krađe HSP-a od strane čovjeka koji ima iskustva u takvim stvarima. Nećemo dopustiti da se stranka pretvori u Đapić d.o.o, trgovačko društvo za ostvarivanje osobnih ambicija pojedinaca. Ovaj je Sabor legalan i legitiman, temeljen na Statutu, a Glavni je stan otvorio njegov predsjednik ovdje u Sisku- kazao je Danijel Srb. Dodao je kako se stranka riješila velikog tereta, a to su politički trgovci te je sada osnažena u borbi za malog čovjeka.

Izaslanici su izabrali i nove članove predsjedništva; Peju Trgovčevića, Ivicu Zoricu, Ilijanu Vrbat Pejić, Mirka Čondića, Deana Girottoa, Antuna Klenjaka, Juraja Škrtića i Željka Terina. Većinom su glasova izabrani i članovi Središnjeg časnog suda pod predsjedništvom Željka Solde koji je Đapića nazvao Judom izdajnikom i prodanom dušom.

U Osijeku većina članova Predsjedništva, Časnoga suda i Nadzornog odbora

U Osijeku je pak za predsjednika HSP-a izabran Trogiranin Josip Matković. Izabran je na izvanrednom stranačkom saboru u Osijeku kojemu je nazočila većina članova Predsjedništva, Časnoga suda i Nadzornog odbora. Izabrao ga je 401 izaslanik stranke. Svoj legitimitet pripisuju činjenici da su upisani u registru Ministarstva uprave.

- Izabrano je novo stranačko vodstvo koje zatvara neslavnu stranicu. Moramo konsolidirati redove i vidjeti što je ostalo od stranke na svim razinama - poručio je Matković. Pred njima je, suglasili su se, razgovori o prvim predstojećim izborima za Europarlament, a za kojega imaju spreman koncept. Planiraju nastaviti suradnju sa sestrinskim pravaškim strankama- Hrvatskom čistom strankom prava te Autohtonom Hrvatskom strankom prava.

- Vodstvo AS HSP bi se trebalo opredijeliti predstavljaju li ono jedno od pravaških opcija ili samo služe kao partner jednom velikom partneru s kojim su u koaliciji. No, u ovom trenutku su daleko od pravaške opcije. Ako pokažu interes za suradnju, ne vidim razloga zašto ne bismo sjeli za stol. U protivnom će ostati ono što jesu, a to je u ovom trenutku samo partner HDZ-a - dodao je Matković napominjući kako je prerano govoriti u ovom trenutku u potezima koje bi novo stranačko vodstvo trebalo napraviti. Na novinarski upit o suradnji s HDZ-om, odgovorio je kako prije svega moraju izdefinirati odnose te postoje li mimoilaženja.

- HSP se uvijek doživljavao kao stranka koja treba udariti svoj pečat na neku koalicijsku listu i služiti kao moneta za potkusurivanje nekoga. Na žalost, to je bivše vodstvo HSP i bilo spremno učiniti - dodao je Matković.

Daniel Srb je za njega i dalje član stranke koji se ne nalazi ni u jednom stranačkom tijelu. Anto Đapić kao počasni predsjednik HSP podržao je izvanredni sabor, ali svoje političko djelovanje ne vidi u toj stranci.

- Imam svoju nezavisnu listu u kojoj uživam okružen mladim ljudima koji su se okupili na tragu pravaške ideje. No, iskoristio sam svoje zakonsko pravo da pomognem održavanju ovoga sabora na dobrobit HSP-a. Imam želju surađivati onoliko koliko novo stranačko vodstvo procijeni da može surađivati s nezavisnom listom kojoj sam na čelu kao i ljudi oko mene. Učinit ćemo sve da desnica u Hrvatskoj dobije prepoznatljivu sliku koja nikome neće podilaziti - rekao je Đapić.

>>HSP: Zabranite i uklonite simbole komunističkog režima!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.