izbori u hdz-u

Rasplinuli se snovi o zajedništvu - Rat Kujundžića i Karamarka

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'17.04.2012., Zagreb - U Europskom domu kandidati za predsjednika HDZ-a Milan Kujundzic i Drago Prgomet odrzali su konferenciju za novinare na kojoj su najavili zajednicu kanidaturu. Milan Kujundzic.
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'23.02.2012., Zagreb - Raspravom o Hrvatskim sumama Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
prgomet, kujundžić (1)
02.05.2012.
u 10:00
Dramatični raskol u pregovorima s Karamarkom, Kujundžić i Prgomet objavit će na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu.
Pogledaj originalni članak

Priča o sinergiji i stvaranju tzv. reformskog bloka na unutarstranačkim izborima u HDZ-u doživjela je slom. "Sinergija" ostaje samo između Milana Kujundžića i Drage Prgometa, a Tomislav Karamarko i Domagoj Milošević u boj će za čelnu poziciju u stranci. Dakle, umjesto zajedništva pregovori tih kandidata završavaju dramatičnim nesporazumom, tako da će na Izbornom saboru stranke 20. svibnja biti u ratu.

Šeksove metode

U pregovorima Kujundžića i Prgometa s Karamarkom od početka se nije mogao preskočiti rov jer Karamarko, smatrajući da on ima značajniju potporu na terenu, smatra kako on mora biti predsjednički kandidat. Kujundžić bi u toj opciji bio njegov zamjenik, a Prgomet potpredsjednik stranke.

Isto, potpredsjedničko mjesto nudilo se i Miloševiću. Kujundžić, pak, osokoljen potporom tradicionalističkog, tuđmanovskog intelektualnoga kruga u HDZ-u polazio je od stava da se Karamarku nikako ne smije dopustiti zauzimanje čelne funkciju u stranci. Uglavnom, zbog "starih grijeha", a to u prijevodu znači – suradnja sa Stjepanom Mesićem 2000. godine.

Dramatični raskol u pregovorima s Karamarkom, Kujundžić i Prgomet objavit će na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu.

Iz izvora bliskih Karamarku doznaje se da će on, svejedno i dalje "držati vrata otvorena" svim reformistima. Odnosno, sve do 5. svibnja, kada do podneva svi kandidati trebaju u središnjicu stranke predati svoje kandidature.

Iz sjedišta Kujundžića i Prgometa čuje se da su šokirani time što Karamarko "koristi iste metode kao i Vladimir Šeks", dakle, ide po terenu i provodi "izbore prije izbora".

– A to nije taj novi HDZ koji priželjkujemo – kažu Kujundžićevi.

Rat između Karamarkovih i Kujundžićevih na terenu, navodno, već i traje, najviše zbog potpore u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čiji bi se izaslanici trebali prije Sabora dogovoriti kojega od kandidata podupiru. Naravno, na razini preporuke, a ne naredbe. Ta je županijska organizacija vrlo važna jer daje desetinu izaslanika. Postoji i mogućnost da "preporuka" ipak izostane, ne usuglase li se komu daju prednost.

Iz izvora bliskih Kujundžiću čuje se, pak, da je "u Zadru izbila pobuna" nakon što je Božidar Kalmeta javno podupro Karamarka. Problem je, navodno, u tome što je Kalmeta prije izbora u županiji govorio kako podržava "reformiste", a izaslanici su to preveli kao: Kujundžića, Prgometa, Miloševića i Karamarka, da bi Kalmeta potom rekao kako je mislio samo na Karamarka.

Zanimljivo, i aktualna predsjednica Jadranka Kosor koristila je isti argument kada je komentirala Kalmetinu potporu Karamarku – "bilo bi korektno da je Kalmeta dao tu izjavu prije izbora u županiji", kazala je.

Doznaje se da su Kujundžić i Prgomet nudili Karamarku "samo" funkciju potpredsjednika stranke. Kao i Miloševiću. A Milošević je također funkciju zamjenika ili potpredsjednika nudio i Kujundžiću i Karamarku. Milošević, navodno, smatra da Kujundžić ne može biti predsjednik stranke jer ta osoba istodobno mora biti i predsjednik oporbe, a kako će Kujundžić to biti kad nije saborski zastupnik!?

Spašavao Hebrang

Ovakav rasplet, raskol između "reformista" svakako ide na ruku preostalim kandidatima – Jadranki Kosor i Darku Milinoviću. Ponajviše J. Kosor, koja će, sigurno je, pokušati zaraditi na sukobu.

Čuje se da će kao kandidate isturiti i "mlađe" kadrove, spominju se Davor Božinović i Martina Dalić.

– Sad ona samo treba biti strpljiva, u pozadini je ionako sukob iste dvojice koji su se potukli i 2002. godine, dakle Pašalića i Sanadera – kažu izvori bliski aktualnoj predsjednici.

Navodno je i Andrija Hebrang pokušao spasiti što se spasiti da i organizirao sastanak Kujundžića i Karamarka. Hebrang, koji je time pokušao dobiti i za sebe na važnosti, nije uspio te je, kažu, odlučio umjesto svojih "doktora" poduprijeti ipak Karamarka. Kakav zaplet.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

DI
Dijaspora
10:19 02.05.2012.

Dolazak Karamarka na čelo HDZ-a bio bi kraj te stranke. Konačan kraj.

DO
domenico
10:24 02.05.2012.

Svaka čast doktorima i Kujundžiću i Prgometu, ali oni nisu dovoljno poznati članstu pa prema tome je jasno da nemaju toliku podršku kao Karamarko, pa onda ako stvarno žele pomoći u reformi HDZ-a neka pređu preko svog velikog ega koji traži predsjedničke funkcije i pomognu HDZ-u!

OB
-obrisani-
10:47 02.05.2012.

NAJGORI u HDZ su Karamarko pa vidi tablicu redoslijed !! 1 Karamarko 2 Kosor 3 Milinovic itd itd itd