Skandal u s. brodu

Raspustili vijeće pa ostali bez olakšica pri legalizaciji objekata

Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Raspustili vijeće pa ostali bez olakšica pri legalizaciji objekata
02.04.2013.
u 11:00
Brođanima bi legalizaciju trebalo olakšati smanjenje komunalne naknade, no u Brodu nema vijeća pa tu odluku nema tko donijeti
Pogledaj originalni članak

Iako je Slavonski Brod među najsiromašnijim gradovima u Hrvatskoj, njegovi će stanovnici najskuplje platiti legalizaciju svojih objekata. Ministarstvo graditeljstva predložilo je svim općinama i gradovima da spuste cijene komunalne naknade kako bi građani lakše legalizirali svoje objekte. Međutim, brodsko Gradsko vijeće, koje bi trebalo donijeti tu odluku, zbog neusvajanja proračuna je raspušteno, pa su Brođani koji imaju nelegalne objekte ostali uskraćeni za tu i druge olakšice. Na brodskom je području do sada podneseno oko 800 zahtjeva za legalizaciju, a vladin povjerenik ostat će do lokalnih izbora.

– Naknade su zaista previsoke. Preklani sam na postojeću kuću koja ima građevinsku dozvolu dogradio ulaz i jednu prostoriju te malu terasu od 15 kvadrata, a u dnu dvorišta napravio sam pušnicu za meso i ljetnu sjenicu. Sada ću uz desetak tisuća kuna za geodete, projektanta i upis u katastar morati platiti još tri tisuće za komunalni doprinos – žali se Miro Marinić. Osim onih koji moraju legalizirati svoje objekte, zbog raspuštanja Gradskog vijeća pate i tisuće drugih Brođana koji sredstva iz proračuna primaju na osnovi privremenog financiranja. Gradonačelnik Mirko Duspara kaže da će vladinu povjereniku predložiti da sve koji legalno kreću u gradnju objekata oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa za 60 kvadrata, odnosno 150 kubnih metara. To bi se odnosilo i na one koji idu u legalizaciju.

– Ako se moj prijedlog usvoji, bit će to oko četiri i pol do pet tisuća kuna po objektu koji ide u legalizaciju. Uz to, branitelji će biti oslobođeni dodatnih 60 kubika, a svi koji žele imat će godinu dana počeka i dvije godine otplate za rate koje idu Gradu – kazao je Duspara te dodao da je najveći problem zbog nedonošenja proračuna nemogućnost gradnje infrastrukture i kako je u tome segmentu ova godina praktično propala.

>>Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (2. dio)

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.