KRVAVI VIKEND

Ratovi meksičkih kartela: Za vikend 24 ubojstva

Foto: Reuters
Ratovi meksičkih kartela: Za vikend 24 ubojstva
01.02.2010.
u 08:42
Nasilje povezano s drogom se nastavlja: majgore je bilo u Ciudad Juarezu, gdje su ubojice pogriješili adresu, napali studentski tulum i ubili 13 mladića.
Pogledaj originalni članak

U Ciudad Juarezu, pograničnom meksičkom gradu nasuprot teksaškog El Pasoa, nasilje u ratu kartela odavno se otelo kontroli i samo tijekom prošle godine u tom gradu od 1,3 milijuna stanovnika bilo je 2250 ubojstava.

No, ono što se dogodilo u nedjelju navečer i za okrvavljeni Ciudad Juarez bilo je iznimno brutalno. Budući da pobijeni učenici i studenti nisu imali nikakve veze s drogom, većina očevidaca smatra da su napadači, gangsterski ubojice, pogriješili adresu i slučajno otvorili vatru ne na svoje mete, nego na omladinu koja se okupila da bi zajedno gledali prijenos boks-meča.

Ubojice naoružani do zuba dojurili su u dva kamiona i upali u stan pucajući. Desetorica mladića između 15 i 20 godina poginuli su na mjestu, još tri žrtve su preminule u bolnici, a 17 osoba je ranjeno, neke teško.

Masakr u Ciudad Juarezu samo je najgori dio nasilja posljednjeg vikenda siječnja, koji je čak i za zloglasno surovi rat oko droge bio posebno krvav. U pograničnom gradu Nogalesu policija je u nedjelju ujutro našla tri trupla spaljena u jednom kamionu, a u Navolatu u zapadnoj državi Sinaloi izrešetan je terenac kalifornijskih (SAD) registarskih pločica u kojemu je poginulo petoro meksičkih državljana, tri žene (od kojih jedna 16-godišnjakinja) i dva muškarca. U priobalnom gardu Lazaro Cardenasu dvadesetak naoružanih gangstera u kamionima zatamnjenih prozora napalo je policijsku postaju bombama i automatskim puškama; poginuo je jedan policajac te majka i sin, civili koji su u postaju došli platiti globu.

Bespoštedni rat meksičkih vlasti protiv kartela krijumčara droge, kao i međusobni sukobi kartela, očito će potrajati do istrebljenja. Pitanje je - čijeg? Gangstera? Policije? Slučajnih prolaznika? Svih Meksikanaca?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
rajko
09:40 01.02.2010.

uvedite smrtnu kaznu,pa ce bit tog manje..i dugotrajan zatvor za ilegalno posjedovanje vatrenog oruzja