nepotizam

Ravnateljica zaposlila sina da predaje povijest

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Ravnateljica zaposlila sina da predaje povijest
02.10.2012.
u 18:00
Moj sin je profesor povijesti i zaposlen je u skladu sa zakonom. Školski odbor jednoglasno je bio za njega, kaže Vesna Kalšan.
Pogledaj originalni članak

Na adrese Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Međimurske županije i raznih institucija poslan je e-mail o navodnom nepotizmu u OŠ Petra Zrinskog u Šenkovcu. Anonimni pošiljatelj tvrdi da je ravnateljica Vesna Kalšan u toj školi zaposlila sina Janka. Navodi da se J. Kalšan u ožujku ove godine, nakon smrti nastavnika povijesti u OŠ Strahoninec, zaposlio prvo u toj školi, u kojoj nije imao punu satnicu, a 21. rujna zaposlen je još na četiri dodatna sata u OŠ Šenkovec, gdje je ravnateljica njegova majka. Na oba natječaja javilo se više kandidata.

Nema dovoljno sati

– Moj sin je profesor povijesti i zaposlen je u skladu sa zakonom. Janko u Strahonincu radi 19 sati, a treba mu 24. Ni s ova četiri sata još uvijek nema punu satnicu. Školski odbor jednoglasno je glasao za njega – kaže Vesna Kalšan i dodaje da je slučaj prijavila policiji jer je e-mail uznemirio cijelu obitelj. Opovrgava da iza izbora njezina sina stoji politika. Predsjednik Školskog odbora Saša Horvat kaže da je način zapošljavanja propisan zakonom.

– Ravnateljica predlaže imena i obrazlaže zašto se odlučila za tog i tog kandidata, a odbor se može samo složiti ili ne složiti – napominje.

Prvo zaposlen na 60 dana

Ravnateljica OŠ Strahoninec Jelena Okun ističe da je J. Kalšana prvo zaposlila na 60 dana na određeno bez natječaja, na što je imala pravo.

– Nastavnik je preminuo u subotu, a do ponedjeljka je trebalo pronaći zamjenu. Nazvala me kolegica i pitala ima li slobodnog mjesta. Pozvala sam Janka koji se pokazao dobrim, pa sam ga zaposlila kao nastavnika povijesti nakon natječaja, i to u dogovoru s nastavnicima i roditeljima. Tri je godine bio nezaposlen i ne vidim u čemu je problem. Zar djeca ravnatelja nemaju pravo raditi? – pita J. Okun.

Na natječaj na učitelja povijesti u OŠ Strahoninec stigle su 23 zamolbe kandidata koji su, kao i J. Kalšan, ispunjavali uvjete natječaja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

NO
Novinar
18:13 02.10.2012.

Zakonom nije definiran nepotizam prilikom zapošljavanja. Ostalo sve spada u sferu nedokazanog.

BV
biserka-v
18:16 02.10.2012.

Prosvjetni kadar šokantno potplaćen, posao nevjerojatno stresan ali opet nije moguće u nijednoj školi dobit posao bez debele veze ,nešto tu ne štima.

Avatar vkv353
vkv353
18:07 02.10.2012.

dobio je posao samo zato što mu je mama ravnateljica i sigurno je i politika imala veze u tome pošto je mamu postavila politika.treba se poništi natječaj