aktivisti obersnelu

'Razjasnite kako se Marišćina uklapa u EU propise o gospodarenju otpadom'

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
'Razjasnite kako se Marišćina uklapa u EU propise o gospodarenju otpadom'
05.12.2014.
u 16:21
Na otvoreno pismo Krizni stožer je potakla Obersnelova nedavna izjava da obrazovani ekolozi izabranu tehnologiju za Marišćinu smatraju modernom
Pogledaj originalni članak

Aktivisti Kriznog Eko stožera Marišćina pozvali su danas otvorenim pismom gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela da održi stručno predavanje na kojem će razjasniti na koji se način koncept i tehnologija Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina uklapa u nove EU smjernice o gospodarenju otpadom te da odgovori na pitanja o količinama otpada koje će se obrađivati, sa kojih područja će se otpad  dovoziti i kojim prometnicama, koliko će se i kojih sirovina iz otpada izdvajati za ponovnu uporabu i koliko će građane koštati obrada tone otpada.

Na otvoreno pismo Krizni stožer je potakla Obersnelova nedavna izjava da obrazovani ekolozi izabranu tehnologiju za Marišćinu smatraju modernom dok "oni koji sebe predstavljaju ekolozima", pri čemu je mislio upravo na aktiviste Eko stožera, tvrde suprotno. U Kriznom Eko stožeru tvrde da se nikad nisu deklarirali ekolozima već osobama koje se bore za dobrobit čitave zajednice i kažu da niti nakon 2,5 godine sustavnog proučavanja odabrane tehnologije za Marišćinu  još uvijek nisu prepoznali na koji se način postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada uklapa u koncept cirkularne ekonomije.

Pritom podsjećaju na EU odredbe koje zahtijevaju da Hrvatska do kraja 2016. godine smanji postotak bio otpada na odlagalištima za 50 posto, a do 2020. godine za 75 posto pri čemu se  50 posto papira, metala, stakla i plastike do 2020. godine mora odvojiti za recikliranje koje se na Marišćini neće moći ispoštovati upravo zbog neodgovarajuće tehnologije.

>>Ministar Zmajlović obišao pogon Centra za gospodarenje otpadom Marišćina

>>Dozvola za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina pred Upravnim sudom
 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.