Radioaktivna voda

Razorenoj nuklearci Fukushima 1 prijeti nova opasnost

Foto: Reuters/PIXSELL
Fukushima (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
fukushima
Foto: Reuters/PIXSELL
Fukushima (1)
15.07.2013.
u 08:41
Najnovija mjerenja kontaminirane vode u zemlji ispod razorene nuklearne centrale pokazuju nagli rast radioaktivnosti, koja je na nekim nivoima veća i do 200 puta od dozvoljenih vrijednosti.
Pogledaj originalni članak

Radioaktivni elementi ponovo se gomilaju u podnožju \"Fukushime 1\" i cure u ocean. Najnovija mjerenja kontaminirane vode u zemlji ispod razorene nuklearne centrale pokazuju nagli rast radioaktivnosti, koja je na nekim nivoima veća i do 200 puta od dozvoljenih vrijednosti. Iako prijeti velika opasnost od zagađenja oceana, vlasti zasad upozoravaju da nema opasnosti po ljudsko zdravlje. TEPCO je objavio da nema dokaza da se kontaminirana voda širi izvan područja elektrane, no njihove tvrdnje uzete su s rezervom te će se provesti daljnja ispitivanja, piše WSJ.

Radioaktivna voda nagomilala se u šupljinama u zemljištu nakon dugotrajnog zasipanja reaktora ogromnim količinama morske vode nakon što je u ožujku 2011. godine razorni tsunami uništio nuklearkum, a samim čudom i nadljudskim naporima spriječena je katastrofa ogromnih razmjera. Podsjetimo, tada je prekinuto napajanje reaktora strujom što je onemogućilo hlađenje reaktora i prouzrokovalo topljenje nuklearnog goriva.

Najveća količina vode za hlađenje reaktora posljednjih godinu dana se reciklira, odnosno dekontaminira i ponovo vraća u cijevi oko reaktora. Uzrok rasta radijacije ispod centrale još uvijek nije utvrđen, a mediji spekuliraju da negdje curi nuklearno gorivo ili voda koja održava nisku temperaturu.

Zabrinjavajući rezultati mjerenja objavljeni su u vrijeme kada su predstavnici nekoliko nuklearnih postrojenja predali japanskoj vladi zahtjev za ponovno puštanje u rad šest reaktora širom zemlje, čime je nastavljen proces za povratak nuklearnih reaktora u japansku električnu mrežu.

Ti reaktori prošli su strogi test simulacije nesreće i tektonska ispitivanja čiji je cilj bio utvrditi nalaze li se na poroznom ili seizmološki aktivnom zemljištu.

Konačna ocjena vlade donijet će se za šest mjeseci.

>>Heroj Fukushime Masao Yoshida umro od raka u 58. godini

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.