Obersnel Vladi:

'Recite da lokalna samouprava ne treba, mi ćemo svime upravljati iz Zagreba'

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Vojko Obersnel
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Slavko Kojić
05.12.2014.
u 08:00
- O ovom problemu sam razgovarao na nizu stranačkih, SDP-ovih tijela, i upozoravao na štetnost ovih promjena, a razgovarao sam i sa ministrima - kazao je Obersnel.
Pogledaj originalni članak

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" raspravljalo se o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim je Vlada lokalnoj samoupravi uzela dio novca, a udruge gradova i županija najavile da će tražiti ocjenu ustavnosti zakona.

– Kao član Predsjedništva Udruge gradova ne znam za inicijativu koja je usmjerena prema rušenju Vlade. Znam za pokretanje inicijative za pokretanje ustavnosti tog zakona – rekao je SDP-ovac i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. – O ovom problemu razgovarao sam na nizu stranačkih, SDP-ovih tijela, i upozoravao na štetnost ovih promjena, a razgovarao sam i s ministrima – kazao je Obersnel. Dodao je da će zbog promjena neminovno doći do pada kvalitete usluge i u zdravstvu i u školstvu kao i na mnogim drugim poljima.

"Kad je veliki svetac, onda je velika i molitva"

– Kažu u narodu da kad je veliki svetac, onda je velika i molitva. Logično je da je interes Grada Zagreba mnogo veći od drugih jedinica lokalne samouprave jer činimo gotovo 50 posto financija lokalne samouprave. Napravljen je nered u sustavu lokalnih financija – rekao je pročelnik u Uredu za financije Grada Zagreba Slavko Kojić kritizirajući promjene zakona o financiranju lokalne samouprave. – Napravili su posljedice kao kad stavite slona u staklarsku radnju. To je potpuna destrukcija sustava financiranja lokalne samouprave – nastavio je Kojić te objasnio da ne zna gdje će štedjeti u ovim okolnostima.

Vojko Obersnel je kazao da se tim izmjenama neće postići ono što se htjelo postići. – Ono što će građani dobiti poreznim izmjenama to će se kompenzirati povećanjem troškova gradova, što će opet platiti građani – kazao je Obersnel i dodao da ne razumije "kako će se tim mjerama povećati potrošnja". – U ovom dijelu sam apsolutno nezadovoljan politikom Vlade. Neka netko jasno i javno kaže nama lokalna samouprava ne treba, mi ćemo svime upravljati iz Zagreba – kritičan je bio prema SDP-ovoj Vladi Vojko Obersnel i dodao kako je licemjerno kada im Vlada spočitava da su povećali broj radnika, a u isto vrijeme su im prebacili dio posla koji nije mogla obaviti.

– Ići ćemo na ocjenu ustavnosti jer je priča izašla iz okvira i europske povelje i hrvatskog Ustava – zaključio je Kojić.

>>Pobuna gradova – Ne damo naš novac državi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SE
sestrićna
10:19 05.12.2014.

biznis antifašisti navikli upravljati rijekom 70 god..dužu tradiciju ima samo pjongjang..

BA
Balt
12:21 05.12.2014.

Nešto mi je "propal" od te "želje" za decentralizacijom....

DU
Deleted user
09:06 05.12.2014.

A da lokalci smanje svoje džepove? Pa ima ih više nego mrava. I svi su korumpirani. A od države je lijepo što ljudima vraća u plaće i mirovine ono što su im zadnje promjene poreznog zakona uzele i dale lokalcima. Koje su s tim novcem uglavnom napravili za građane ništa.