sastanak u saboru

Reiner Dombrovskisu: Nova Vlada svjesna je problema i do 2020. želi transformirati Hrvatsku

Foto: Hrvatski sabor
Reiner Dombrovskisu: Nova Vlada svjesna je problema i do 2020. želi transformirati Hrvatsku
25.02.2016.
u 17:21
Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se danas s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se danas s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj radi predstavljanja izvješća Europske komisije o Hrvatskoj.

Europska komisija će, naime, u petak objaviti izvješća u sklopu Europskog semestra za pojedine države članice koja sadržavaju analitičke preglede gospodarskog stanja pojedine države članice te za one članice u kojima su uočene makroekonomske neravnoteže.

Osvrnuvši se na prošlogodišnje izvješće Komisije, Dombrovskis je dao kratak sažetak novog izvješća o Hrvatskoj i naglasio kako Hrvatska nije realizirala dane preporuke i ispunila ciljeve proračuna iz 2015. te da u Hrvatskoj i dalje postoje makroekonomske ravnoteže koje situaciju oko planova za ovogodišnji proračun čine vrlo složenom.

– Nova hrvatska Vlada svjesna je svojih makroekonomskih neravnoteža, sporog rasta BDP-a, niske stope zaposlenosti uz visoku stopu nezaposlenosti mladih,  visoke stope javnog duga te slabe konkurentnosti i do 2020. želi provesti transformaciju Hrvatske u ključnim područjima gospodarskog rasta, konkurentnosti i kvalitete života – rekao je Reiner. Dodao je kako je Hrvatska suočena s velikim izazovima, ali da je Vlada odlučna provesti ozbiljne strukturne reforme koje će, među ostalim, dovesti do prosječne stope godišnjeg rasta BDP-a od 3 posto, smanjenja javnog duga ispod 80 posto, povećanja izvoza za 30 posto te smanjenja stope nezaposlenosti ispod 14 posto.

– Hrvatska ima veliki investicijski potencijal, a strateškim područjima smatramo energetiku, turizam i infrastrukturu. U tom smislu vjerujem da ćemo povećati učinkovitost korištenja europskih fondova, a Hrvatski sabor dat će svoj doprinos kao nacionalni parlament države članice i aktivno sudjelovati u sklopu Europskog semestra – zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Članovi saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a također su održali sastanak s Valdisom Dombrovskisom.

U obraćanju saborskim zastupnicima, Dombrovskis se osvrnuo na prioritete novoga Europskog semestra kojima je cilj poticanje gospodarskoga rasta, razvoja, konvergencije među državama članicama i zapošljavanja. U prioritetima za 2016. Komisija predlaže usmjeravanje napora na ponovno pokretanje ulaganja, provedbu strukturnih reformi radi modernizacije gospodarstva država članica i odgovorne fiskalne politike.

Govoreći o Izvješćima  EK o mehanizmu upozoravanja u slučaju makroekonomskih neravnoteža i rizika po državama članicama, Dombrovskis je iznio osnovne elemente koje će sadržavati novo izvješće Komisije o gospodarskom nadzoru Hrvatske, a koje će biti predstavljeno u petak zajedno s izvješćima za ostale zemlje članice. Ocijenjeno je, istaknuo je Dombrovskis,  kako je postignut samo  „ograničeni napredak“ u ispunjavanju preporuka koje je EU dao prethodnoj Vladi.

Hrvatska je izašla iz recesije, dodao je, i primjećuje se blagi gospodarski rast te neznatan pad stope nezaposlenosti sa 17 na 14 posto.

– Uočen je i porast izvoza u posljednje dvije godine, što govori o tome da se Hrvatska počinje koristiti time što je dio tržišta Europske unije, rekao je Dombrovskis.

– Međutim, Komisija procjenjuje da i dalje postoje ozbiljne makroekonomske neravnoteže i izazovi koje Hrvatska treba rješavati: javni dug, vrlo visok udio nenaplativih kredita i dalje visoka i vrlo neznatno smanjena stopa nezaposlenosti, istaknuo je Dombrovskis. Dodao je kako se preporuke EK odnose na stvaranje boljih uvjeta za investicije, učinkovitije korištenje sredstava iz EU fondova i općenito stvaranje fiskalno odgovornije politike.

– Europska komisija nastoji što više izravno pristupati zemljama članicama u procesu Europskoga semestra, pri čemu posebno nastoji ojačati komunikaciju s nacionalnim parlamentima kao vrhovnim zakonodavnim tijelima – rekao je Dombrovskis.

>> Dombrovskis: Makroekonomske neravnoteže i fiskalna situacija u Hrvatskoj u središtu razgovora u Zagrebu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
18:18 25.02.2016.

Obecanje ludom radovanje. Ova nekompetentna vlada nece docekati 2020.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
21:13 25.02.2016.

Ključna riječ je "želi". Želim si ja isto puno toga, pa niš...i dalje čekamo konkretne akcije.