Kriza u bolnici

Reiner: Sve ćemo operirati, štedjet ćemo drugdje, a ne na pacijentima

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Reiner: Sve ćemo operirati, štedjet ćemo drugdje, a ne na pacijentima
VL
Autor
Diana Glavina
22.10.2010.
u 17:44
Nijedan bolesnik koji je naručen radi bilo kojeg operacijskoga zahvata u KBC-u Zagreb neće biti skinut s operacijskog programa.
Pogledaj originalni članak

Nijedan bolesnik koji je naručen radi bilo kojeg operacijskoga zahvata u KBC-u Zagreb neće biti skinut s operacijskog programa, glavna je poruka ravnatelja ove bolnice akademika Željka Reinera s današnje konferencije za novinare.

Sazvana je nakon što je u četvrtak Večernji list objavio kako je uprava bolnice, zbog prekoračenja budžeta, od gotovo svih šefova klinika prije otprilike mjesec dana tražila smanjenje troškova od 30 pa do 50 posto.

Krunski dokaz

Iako su liječnici s kojima smo razgovarali jedinu mogućnost uštede vidjeli u tome da se zbog manje novca mora reducirati hladni operacijski pogon, njihov ravnatelj jučer je rekao da nije riječ o štednji nego o racionalizaciji troškova.

– Racionalizacija se mora provoditi, među ostalim, i stoga što su se resursi KBC-a znatno povećali, uveden je i niz novih skupih dijagnostičkih i operacijskih zahvata – istaknuo je Reiner. A na pitanje, ako nema štednje, gdje se i kako provodi racionalizacija, rekao je da se u velikoj bolnici kao što je KBC troškovi mogu znatno smanjiti na energiji, većem nadzoru nad troškovima telefonije, ali i na kadru. Na ispražnjeno radno mjesto zbog odlaska u mirovinu neće se primati novi zaposlenik.

K tome, s dobavljačima su ispregovarali od 10 do 20 posto niže cijene nekih lijekova i potrošnog materijala, objasnio je novinarima ravnatelj KBC-a.

Na pacijentima, dakle, štednje nema. Uz ravnatelja Reinera konferenciji za novinare nazočili su i pročelnici ili predstavnici svih kirurških djelatnosti na Rebru koji su svojom nazočnošću, ali i istupima o broju operacija u ovoj i u prošloj godini trebali bili “ krunski dokaz” kako u bolnici sve funkcionira savršeno, gotovo idlično. Šef Klinike za kirurgiju prof. Mate Majerović rekao je da se i uza štednju na klinici posao odvija uobičajeno.

Problema nema

Prof. Slavko Orešković, šef Petrove bolnice, kaže da je broj operacija u ovoj godini dvadeset posto veći nego lani. Prof. Danijel Derežić s Klinike za urologiju iznio je podatak o 110 uspješno obavljenih transplantacija bubrega u ovoj godini, što srećom ne ide na teret bolničkog proračuna. Pročelnik Klinike za ortopediju prof. Domagoj Delimar istaknuo je kako je lista čekanja na Šalati za umjetne zglobove bitno pala, a prof. Pavle Miklić s Klinike za neurokirurgiju rekao je kako na klinici problema nema.

Napokon, pročelnik Klinike za uho, grlo, nos prof. Drago Prgomet istaknuo je da će u klinici kojoj je na čelu svi pacijenti koji su naručeni biti i primljeni, otkazivanja neće biti.

Ali ni prof. Prgomet kao ni ostali liječnici nisu rekli koliko su pacijenata naručili.

PRIJAVITE SVOJA ISKUSTVA
Javite se ako ste i vi doživjeli loša iskustva u bolnici.

E-mail: vecernji@vecernji.hr ili na besplatni telefon 0800 85 85

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BA
baš
20:15 22.10.2010.

Ako mogu štedjeti a da se to ne tiče liječenja i pacijenta, što su čekali do sada?

RO
rommy
21:46 22.10.2010.

Kome oni muljaju?Naputak Ministarstva zdravstva je da se štedi.Mora se uštedjeti u svakoj bolnici najmanje 15% na lijekovima i potrošnom materijalu.Pacijenti su zakinuti jer su primitci u bolnicama od 8 mjeseca smanjeni(osim karcinoma i hitnih stanja).A to što 90% obavljenih CT pretraga je bez pronađenih bolesnih stanja.....Tko to šalje bespotrebno zdrave ljude na pretrage?Tko to troši bez imalo grižnje savjesti(ili je to nedovoljno medicinsko znanje?)