POŽAR

Reket na Jarunu?

30.05.2004.
u 00:00
Policija sumnja da je požar podmetnut, a vlasnik kaže da je uzrok najvjerojatnije kvar na instalacijama
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - M. B. (20) i M. Z. (32) lakše su ozlijeđeni u požaru koji je 40 minuta nakon ponoći u noći na subotu izbio na ljetnoj terasi iznad diskoteke The Best na Jarunskoj 5, rekli su u policiji. Mladići su se nagutali dima koji je kroz ventilacijske otvore ušao u unutrašnjost diskoteke te su kolima Hitne pomoći prevezeni u bolnicu. Mlađi od njih uskoro je pušten kući, dok je stariji zadržan na liječenju.

Gosti pozvani da izađu

Neki od mladića koji su se za požara zatekli u diskoteci kažu da se sve dogodilo brzo i bez panike.

- Kako smo sjedili na klupama, a počeli smo mirisati dim, mislili smo da je pala cigareta i zapalila se. No, voditeljica je rekla da je izbio požar i da mirno napustimo diskoteku. Nije bilo nikakve panike i svi su uskoro bili vani. Kad smo izašli vidjeli smo da gori terasa, a vatrogasci su uistinu brzo došli. Jedini je problem što su nekima od nas unutra ostale jakne i sad moramo natrag po njih - kažu mladići.

Prema policijskom priopćenju, nepoznati je počinitelj otvorenim plamenom zapalio drvenu konstrukcijiu terase površine od 300 do 400 metara četvornih. Vatra se ubrzo proširila po cijeloj terasi i progutala drvenu konstrukciju, šankove, stolove i sjedalice. Šteta je velika, a prema prvim neslužbenim procjenama riječ je o milijun kuna. No, za razliku od policije, koja je zbog sumnji u podmetanje požara podnijela kaznenu prijavu zbog općeopasne radnje protiv nepoznatog počinitelja, Ivica Papeš, vlasnik The Besta, kaže da požar nije podmetnut.

Terasa je vlasništvo Grada

- Ta je vrlo derutna drvena terasa zapravo gradsko vlasništvo, a diskoteka se njome samo koristi. Kako tamo ima nekoliko starih klima-uređaja, a i instalacije su vrlo loše, vjerojatno je požar slučajno izbio zbog iskrenja. Ništa ne upućuje da je posrijedi podmetnuti požar. A i ne znam zašto bi to bio podmetnuti požar jer ni s kim nisam u sukobu niti mi je itko prijetio - kaže Papeš.

Dodaje da je u trenutku izbijanja požara u diskoteci bilo 300-400 posjetitelja koji su mirno evakuirani. Te se večeri održavaka noć studenata Kineziološkog fakulteta. Objašnjava da unutrašnjost diskoteke nije ošetećena i da će normalno nastaviti raditi.

No, usprkos njegovim tvrdnjama, sve viđeno na mjestu događaja, kao i policijske sumnje da je riječ o podmetnutom požaru, ipak upućuju na neku vrstu upozorenja ili možda čak reket.

IVANA JAKELIĆ

Pogledajte na vecernji.hr