REFERENDUM

Republika Srpska kopirala bi Krim, ali nema podršku ni Srbije

Foto: Reuters/PIXSELL
dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
dodik
23.09.2016.
u 07:43
Sarajevo je ustvrdilo da će uhititi predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog kršenja ustava bude li referendum proveden
Pogledaj originalni članak

Referendum se ne može zaustaviti. Pogotovo ne zbog ispuhanih, lažnih veličina iz ratne opcije generala koji su činili ratne zločine i koji sada ponovo prijete, ustvrdio je jučer Milorad Dodik u Moskvi, komentirajući referendum o Danu državnosti Republike Srpske kojemu se bošnjačka strana u BiH žestoko protivi. Glasovanje koje će vjerojatno biti održano na području RS-a u nedjelju, dovelo je političke prilike u BiH na rub usijanja.

Samo Rusija za referendum

Iako se posljednjih dana, pogotovo nakon istupa i neuvijenih prijetnji Sefera Halilovića, dobiva dojam da je Bosna i Hercegovina na korak do rata te da se oružje već gotovo vadi iz skladišta na objema stranama, takav ishod događaja malo je vjerojatan. Sva ratnohušačka retorika sa srpske i bošnjačke strane u BiH više je verbalno pokazivanje mišića bez pravog pokrića, no Milorad Dodik otišao je jučer korak dalje. Otputovao je u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj sastanak, iako mu glavna tema nije referendum već mogućnost gospodarske suradnje Rusije i srpskog entiteta u BiH, odmah je među analitičarima nametnuo pitanje može li Republika Srpska slijediti put kakav je prije nekoliko godina prošao Krim? Sličnosti su, u nekim detaljima, više nego očite. Republika Srpska većinski je naseljena etničkim Srbima, baš kao što je i većina stanovništva Krima ruske nacionalnosti. Većina srpskog stanovništva RS-a rado bi se priključila Srbiji. Vladimir Putin, koji je proveo aneksiju Krima, nema ništa protiv referenduma u Republici Srpskoj, za razliku od ostalih značajnijih igrača na međunarodnoj političkoj sceni uključujući SAD i Europsku uniju, ali i Hrvatsku pa čak i – Srbiju.

– Protiv sam referenduma jer bi to mogao biti uvod u referendum za odvajanje RS-a od BiH, ustvrdio je predsjednik HDZ-a i vjerojatni mandatar hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Za smirivanje strasti

S druge strane, nerealno i neopravdano žestoka bošnjačka retorika i istupi Sefera Halilovića koji je počeo zveckati oružjem zbog referenduma utjecala je i na EU da omekša stav prema RS-u i Dodiku, kojemu bi sada odustajanje od referenduma bio politički poraz.

– Treba smiriti situaciju. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo obilježavati svoje praznike – ustvrdio je jučer šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark. Otprilike u isto vrijeme kada je Sarajevo ustvrdilo da će uhititi Milorada Dodika zbog kršenja ustava bude li referendum proveden.

>> NY Times: Svađa oko praznika prijeti krhkom miru u BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 118

SL
slatix
07:52 23.09.2016.

Imaju oni pordšku Srbije samo ne javnu, nego tipično Srpski pričat će jedno a raditi drugo.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:15 23.09.2016.

Pa pogledajte što rade Srbi!To su licemjeri,jedno rade,drugo misle,treće govore.Samo da bi dobili donacije.Samo pred čitavim svijetom( UN) kukaju.Svatko je živ kriv samo oni pravedni!A ovaj u Rusiji?pitam se:Kad će njih svijet shvatiti što oni misle?!Dobro in reče gospodin Milanović.

HR
hromcan
08:18 23.09.2016.

A gdje je tu Hrvatska strana ? Hrvati trebaju izboriti svoj entitet jer evidentno je da Daytonski sporazum ne vrijedi NIŠTA