POLITIČARI Neki saborski zastupnici oružje posjeduju radi sigurnosti, a drugi ga čuvaju kao darove

Revolveraši u hrvatskom saboru

Foto: import
Revolveraši u hrvatskom saboru
31.03.2006.
u 19:01
Pogledaj originalni članak

Duga devetka, češka zbrojevka, malokalibarska puška, "browing", PHP... samo je dio oružja koje, vjerovali ili ne, posjeduju naši političari koji sjede u Saboru. Oni imaju dozvolu i za nošenje i za držanje oružja. Neki od njih imaju ga iz sigurnosnih razloga, neki su ga dobili na dar, a neki ga čuvaju kao uspomenu iz rata.

Haespeovac Pejo Trgovčević jedan je od zastupnika koji imaju dozvolu za držanje i nošenje oružja. Posjeduje ga upravo iz sigurnosnih razloga, a nerijetko se njegova "duga devetka" nađe i u pretincu automobila.

To je zato što ponekad nakon posla idem vježbati pucanje u streljanu u Vrapču objasnio je Trgovčević koji je pristao i fotografirati se sa svojim ljubimcem koji je dobio na dar od prijatelja. Kaže da pištolj ne posjeduje zato što se boji za vlastiti život, premda nakon Domovinskog rata život na Baniji nije bio siguran.

Nije svejedno hodati...
Nije bilo svejedno hodati uokolo kao što sam ja činio zbog posla. Po šumama je bilo četnika i nakon što je rat završio kaže. Dodaje kako nije preveliki ljubitelj i kolekcionar oružja, ali svejedno voli imati jedan primjerak. Prije bih se s nekim fizički obračunao nego što bih upotrijebio oružje odgovorio je Trgovčević na pitanje je li jedan od onih koji i na semaforima upere pištolj u drugog vozača.

Njegov saborski kolega Branimir Glavaš također ima dozvolu za držanje i nošenje. Glavaš u svojoj kolekciji ima češku zbrojevku, PHP, malokalibarsku pušku...

Imam dosta komada i većinom su to ratni darovi starih ministara, vojnih zapovjednika... Ali nikad ne nosim oružje sa sobom kazao je osječko-baranjski župan. Kaže da mu je to sve ostalo od rata.

I sam se pitam što će mi sve to jer smatram da je oružje u 21. stoljeću potpuno nepotrebno dodao je Glavaš. Ističe da mu svi ti komadi metala stoje u ormaru u "metalnoj kasi".

Haenesovac Srećko Ferenčak, jedan od korpulentnijih političara, ima čak dva komada. Najprije je, kaže, položio ispit za lovca pa je kupio karabin i jedan pištolj. Onda je, kad je bio u ratu, kupio još jedan pištolj marke "browing", odnosno "dugu devetku".

Oružje mi je spremljeno u sefu, ne nosim ga sa sobom. A u lovu nikad nisam bio jer ne želim ubijati životinje kazao je glavni tajnik HNS-a. Dodaje da oružje u ruci nije držao od 1997. godine, a i nije veliki ljubitelj oružja. Dovoljno sam naoružan i bez oružja poručio je Ferenčak.

Zar ti ja sličim na nekoga kome treba pištolj za obranu? upitao je hadezeovac Franjo Arapović. Usprkos tome, kazao je da ima dozvolu za lovačko oružje, no da ga pištolji ne zanimaju. A kad je riječ o starom oružju koje, prema datumu prve proizvodnje, pripada povijesti, nezaobilazan je šef HSP-a Anto Đapić. On, istina, još nema dozvolu, ali je uskoro očekuje.

Potreba
Ispunio sam dobar dio formalnosti, a zamolbu sam predao prije godinu dana kazao je Đapić. Kaže da je u vezi s rješavanjem tih dokumenata bio pomalo nemaran pa zato dozvolu čeka dugo.

- Ali kupit ću kolt, revolver, na bubanj. Neću oružje koje se repetira, na bubanj mi je draže kaže prvi čovjek HSP-a. Kad je pak riječ o potrebi za naoružanjem, ističe kako je bolje da se oružje nađe u kući ako zatreba nego da ga nema.

Mislim da je u mom slučaju to potreba i to upravo zbog posla kojim se bavim zaključio je na kraju Đapić. Iako se bavi istim poslom, njegov stranački kolega i zastupnik Pero Kovačević svoju sigurnost ne dovodi u pitanje. Tako je haespeovac dobio PHP od pokojnog ministra obrane Gojka Šuška kao i Glavaš.

Nikad nisam pucao iz njega, a nisam ga nikad ni očistio kazao je Kovačević. Ističe da ga nije uzeo zato što mu treba, nego zato što je to dar koji ima veliku sentimentalnu vrijednost. Ne namjeravam ga upotrebljavati zaključio je na kraju.


Rože Tomašić: Nabavit ću dozvolu za oružje ako mi Kirin daruje pištolj

HSP-ova zastupnica Ruža Tomašić, koja je prije bila policijska službenica, nema dozvolu za nošenje i držanje oružja. – Ne treba mi, osim toga, imam malu djecu – kazala je ona. Međutim, ističe kako će dozvolu nabaviti ispuni li ministar Kirin svoje obećanje i pokloni joj pištolj. Hadezeovac Josip Đakić, koji je ujedno predsjednik udruge branitelja, našao se uvrijeđenim našim pitanjem. – Imate svoje izvore i ja ne razgovaram više s novinarima – poručio je.

Pogledajte na vecernji.hr