Riblja večera uz zvuk harfe

Foto: import
Riblja večera uz zvuk harfe
05.04.2008.
u 01:47
Pogledaj originalni članak

Hrvatsku i američku elitu iz svijeta politike, sporta, kulture, znanosti, diplomacije, gospodarstva, vjerskih zajednica... hrvatski je predsjednik sinoć ugostio u Pučkoj dvorani predsjedničkog kompleksa na zagrebačkom Pantovčaku. Na stolu su bile dalmatinske riblje delicije, poput kozica na rikuli, Jakobovih kapica, svitaka od brancina i grdobine u umaku od limuna. Uz birana jela pila su se i birana vina, pa je američki predsjednik sa svojom svitom mogao kušati Katunarovu vrbničku žlahtinu i dingač Potomje, a ponuđen je i pjenušac bela. Ugođaju u dvorani pridonosio je i svečani zvuk harfe iz pozadine. 

"Gordane, daj pet"
Večera je, svjedoče brojni uzvanici, protekla u opuštenoj atmosferi, čak i mnogo ležernijoj od one koju su mnogi uzvanici iz Hrvatske očekivali, s obzirom na to da je za glavnim stolom uz bok predsjedniku Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu sjedio najmoćniji državnik svijeta. Ležernosti je, pripovijedaju, pripomoglo i to što se Bush na početku upoznao baš sa svakim gostom, pa je svakoga pozdravio na poseban način, ovisno o poslu kojim se bavi.

Prigode za razmjenu koje rečenice s Bushom uzvanici su imali i tijekom fotografiranja s predsjedničkim parovima. Tako je, primjerice, ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i državnu tajnicu Biancu Matković američki predsjednik pozdravio gestom "give me five", pokazujući time da je s njima već blizak jer su se vidjeli u Bukureštu, a i jučer u Zračnoj luci Zagreb. Šefu saborskog Odbora za vanjsku politiku Mariu Zuboviću rekao je da obavlja vrlo važan posao, a s predsjednikom HHO-a Ivom Bancem progovorio je nekoliko rečenica o sveučilištu Yale, na kojemu je Banac godinama predavao. Toplinu u komunikaciji pokazao je i pri susretu s ministrom obrazovanja Draganom Primorcem, koji ga je upitao za zdravlje majke Barbare Bush, s kojom se upoznao još 1993. kad se kao mladi znanstvenik bavio forenzikom u SAD-u.

Američki veleposlanik Robert Bradtke predstavio je, pak, šefa SDP-a Zorana Milanovića kao vođu oporbe. Busha je zanimalo koliko je Milanoviću godina, s obzirom na to da spada u red mladih, ali važnih hrvatskih političara. Šefica HNS-a Vesna Pusić odgovarala je državnoj tajnici Condoleezzi Rice o hrvatskim ambicijama u procesu pristupanja EU. Mnoge je hrvatske uzvanike impresioniralo koliko su običnih, svakodnevnih detalja američki gosti znali o Hrvatskoj. Tako je, primjerice, predsjednik Sabora Luka Bebić odgovarao na pitanja Bushovih suradnika je li Hrvatska favorit Europskog nogometnog prvenstva...

Za glavnim su stolom uz šefove država, prve dame, premijera i predsjednika Sabora sa suprugama sjedili potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Slobodan Uzelac.

Condoleezza i sportaši
Prave zvijezde večeri bili su trofejni hrvatski sportaši. Condoleezza Rice, koja se svojedobno bavila klizanjem, htjela se susresti i pozdraviti sa svima.

Dino Rađa opisuje:  Bilo je ležerno. Mene se dojmilo to što se ni predsjednik Bush ni državna tajnica nisu ponašali nimalo ignorantski. Kad sam se slikao s Bushom, kazao mi je: "Tvoji Celticsi ove sezone sjajno igraju". Koliko sam vidio on zna i da je Blanka svjetska prvakinja u skoku u vis. Na koncu je nas troje, Sanju Jovanović, Blanku Vlašić i mene k sebi za stol pozvala C. Rice i razgovarala s nama desetak minuta. Stekao sam dojam da se sjeća originalnog Dream Teama i Hrvatske kao njihova finalnog suparnika na Olimpijskih igrama 1992. u Barceloni.
I rukometni izbornik Lino Červar nije skrivao radost što se upoznao s predsjednikom SAD-a.

 Kada su mu rekli da sam s rukometnom reprezentacijom osvojio olimpijsko i svjetsko zlato, potapšao me po ramenu. Kasnije me je sa Slavenom Bilićem na razgovor pozvala Condoleezza Rice  priča Červar.

Sanji Jovanović Bush je poželio sreću na Olimpijskim igrama, pitajući pliva li leđno ili prsno.

Među gostima su bili i slavni kipar Dušan Džamonja, kardinal Josip Bozanić, muftija Šefko Omerbašić, Sandra Bagarić...

Pogledajte na vecernji.hr