DOLAZAK NAJAVLJEN ZA SLJEDEĆI PETAK

Robert Golob dolazi u Hrvatsku: Glavna tema razgovora s Plenkovićem bit će energetska suradnja

Foto: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA
Dvodnevni samit Europskog vijeća
Foto: EXPA/ Max Slovencik
AUT, Besuch des Premierministers der Republik Slowenien
Foto: EXPA/ Max Slovencik
AUT, Besuch des Premierministers der Republik Slowenien
08.07.2023.
u 08:34
Ministri gospodarstva obje države, hrvatski Davor Filipović te slovenski Bojan Kumer, potpisat će sporazum o solidarnosti između dvije država, posebno u vezi opskrbe plina
Pogledaj originalni članak

Više od godinu dana otkako je postao premijer Slovenije, Robert Golob dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. Susret s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem najavljen je za sljedeći petak, 14. srpnja, a do tad će slovenski premijer morati smiriti situaciju u svojoj vladi nastalu nakon što je u petak popodne ostavku podnio ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan.

Teme razgovora Plenkovića i Goloba, doznajemo, bit će energetska suradnja te će ministri gospodarstva obje države, hrvatski Davor Filipović te slovenski mu kolega Bojan Kumer, konačno potpisati i sporazum o solidarnosti između dvije država, posebno u vezi opskrbe plina, što su dva premijera dogovorili u Brdu kod Kranja krajem ožujka, gradnja drugog bloka nuklearne elektrane Krško i sudjelovanje Hrvatske u tom projektu, LNG i kapaciteti u Omišlju, za što je zainteresirana Slovenija, kao i nezakonite migracije i zaštita granica.

VEZANI ČLANCI:

Slovenija, nezadovoljna porastom brojem ilegalnih migranata od kad je Hrvatska u Schengenu, "maše" - više kao sredstvo pritiska - opcijom uvođenjem privremenih kontrola na granici s Hrvatskom i to na početku turističke sezone, što bi najviše pogodilo same Slovence koji će, s ostalim strancima, satima čekati u kolonama za pregled dokumenata slovenske policije, ili pak dovođenjem Frontexa na granicu BiH i Hrvatska, što Zagreb pak odbija, naglašavajući da je hrvatska policija sposobna čuvati schengensku granicu.

Otvorena pitanja, a granica je najvažnija, ne bi trebala biti u fokusu. Slovenija je za Golobova mandata - do sada - odbijala razgovor o privremenom rješenju oko ribarenja u ograničenom području koje bi ukinulo kažnjavanje i uznemiravanje ribara. Razlog tomu je, doznajemo, taj što Ljubljana čekaju da se Sud za ljudska prava u Strasbourgu oglasi o zahtjevima slovenskih ribara koji su podnijeli tužbu protiv Hrvatske zbog navodnog kršenja ljudskih prava.

VIDEO Broj mrtvih u raketnim napadima na Lavov u četvrtak popeo se na četiri

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Crni labud
Crni labud
11:04 08.07.2023.

U Hrvatskoj se broj "turista" iz azijskih zemalja utrostručio u odnosu na godinu ranije a oni se slobodno šeću kao da su građani EU. Što rade Slovenci? Svaki Flixbus iz Hrvatske prema EU pregledaju policijske patrole tražeći migrante. Prividno ih puste. Međutim malo dalje sačekaju ih naoružani specijalci koji ih privedu i deportiraju nazad u Hrvatsku. I nema civilnih udruga koje arlauču nešto protiv toga na slovenskoj strani. Znaju oni da će sve što im treba dobiti u Hrvatskoj.

VK
vječni krojf
09:43 08.07.2023.

Dolaze u posjet Plenkoviću a ne Hrvatskoj. Plenković će Hrvatsku rasprodati zemljama Europske Unije.Njemu miriše neka veća funkcija u Bruxelesu,a Hrvatska je njegova žrtva. Hrvatska je na propasti, više nemamo ni šljunka,niti kamenih agregata,sve rasprodato,sve što još funkcionira.Nama ostaju male tvrtke sa pet šest zaposlena i to tri prijavljena, a tri na crno i guraj. Plenković spominje taj izvoz u milijardama,ali nikada ne spomene koliko od tog novca ostane u Hrvatskoj. Sve ode u druge države,a mi radimo promet i na to se Plenki busa.Veliki promet nikakva zarada.

DU
Deleted user
08:58 08.07.2023.

i ovo slovncei nemaju nikoga drugoga nego nas da budemo solidarni...e jesu nasli partiju