Čvarci, jedno od tradicionalnih hrvatskih jela, postali su gastro hit kojeg u tvornici u Oroslavju pripremaju roboti Štef, Dragec i Božo. Oni su, naime, prvi hrvatski roboti za čvarke. "Definitivno nam je od velike pomoći, ne moramo svih osam sati miješati kao što smo prije. Imamo između više vremena", kaže Natalija Siplošek, djelatnica u tvornici čvaraka, za RTL Direkt.
"Malo im pomognemo kad zaštekaju, ali u principu delaju posao sami", ističe Josip Tučkar, djelatnik u tvornici čvaraka. Proces je robotiziran, no receptura je ostala tradicionalna. Inače, proizvodnja je pokrenuta prije 11 godina, a potražnja je toliko narasla da se slanina sada uvozi i iz Španjolske.
"Majstori, maheri u svom poslu su to isprogramirali i tako da evo, danas radimo s njima. To je jedna kooperantska firma iz Zagorja koja radi za jednu zagrebačku firmu, ali ja znači kažem nije da je samo hrvatska pamet, sami programeri i ta firma je iz našeg lijepog Zagorja", rekao je Marko Gerić, vlasnik tvornice čvaraka.
GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU
Ako su takvi kao na fotografiji premalo su stisnuti, ja ih volim kad su kao listići, a ne da zagrizem u mast.