Štef, Dragec i Božo

Roboti u Oroslavju pripremaju čvarke: 'Malo im pomognemo kad zaštekaju'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Čvarci - tradicionalno jelo čija je cijena jako porasla
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Čvarci
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Čvarci
22.04.2024.
u 23:37
Proces je robotiziran, no receptura je ostala tradicionalna
Pogledaj originalni članak

Čvarci, jedno od tradicionalnih hrvatskih jela, postali su gastro hit kojeg u tvornici u Oroslavju pripremaju roboti Štef, Dragec i Božo. Oni su, naime, prvi hrvatski roboti za čvarke. "Definitivno nam je od velike pomoći, ne moramo svih osam sati miješati kao što smo prije. Imamo između više vremena", kaže Natalija Siplošek, djelatnica u tvornici čvaraka, za RTL Direkt

"Malo im pomognemo kad zaštekaju, ali u principu delaju posao sami", ističe Josip Tučkar, djelatnik u tvornici čvaraka. Proces je robotiziran, no receptura je ostala tradicionalna. Inače, proizvodnja je pokrenuta prije 11 godina, a potražnja je toliko narasla da se slanina sada uvozi i iz Španjolske. 

"Majstori, maheri u svom poslu su to isprogramirali i tako da evo, danas radimo s njima. To je jedna kooperantska firma iz Zagorja koja radi za jednu zagrebačku firmu, ali ja znači kažem nije da je samo hrvatska pamet, sami programeri i ta firma je iz našeg lijepog Zagorja", rekao je Marko Gerić, vlasnik tvornice čvaraka.

 

GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Ludbreški hren
Foto: Pixsell
Zaštićeni proizvodi
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Samoborski bermet
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Krčki pršut
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Neretvanska mandarina
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ogulinsko kiselo zelje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Baranjski kulen
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Lički krumpir
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Istarski pršut
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Drniški pršut
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Dalmatinski pršut
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Poljički soparnik / Poljički uljenjak
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagorski puran
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Krčko maslinovo ulje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Korčulansko maslinovo ulje
Foto: Marin Tironi/24sata
Paška janjetina
Foto: Općina Šolta/solta.hr
Šoltansko maslinovo ulje
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Varaždinsko zelje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Slavonski kulen / Slavonski kulin
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Međimursko meso 'z tiblice
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski med
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Lička janjetina
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Istra - ekstra djevičansko maslinovo ulje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Paška sol
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Zagorski mlinci
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Paški sir
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Bjelovarski kvargl
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Brački varenik
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varaždinski klipič
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Malostonska kamenica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Rudarska greblica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dalmatinska pečenica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dalmatinska panceta
Foto: Marko Culjat
Lički škripavac
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Bračko maslinovo ulje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagorski bagremov med
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagorski štrukli
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Meso istarskog goveda - boškarina
Foto: Grad Samobor
Samoborska češnjovka
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
LumblijaLumblija
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Goranski medun
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dalmatinska janjetina
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Slavonska kobasica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Komiški rogač
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Novigradska dagnja
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Varaždinsko bučino ulje
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Meso turopoljske svinje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Meso crne slavonske svinje

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
malaliba
16:53 23.04.2024.

Ako su takvi kao na fotografiji premalo su stisnuti, ja ih volim kad su kao listići, a ne da zagrizem u mast.