Skejteri, roleri, br

Roditelje nikada nećemo moći naučiti da se ne trebaju brinuti

Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
Roditelje nikada nećemo moći naučiti da se ne trebaju brinuti
01.07.2010.
u 16:25
Za bavljenje ekstremnim sportovima treba sigurnost u sebe, hladna glava i spretnost, a to čime se bave je, priznaju mladi, način njihova izražavanja
Pogledaj originalni članak

- Kad sam se prvi put spuštao rolama na poligonu, pola sam sata skupljao hrabrost. Gledao sam asfalt, visinu na kojoj stojim, role koje moram pokrenuti i mislio mogu li ja to. Na kraju sam rekao: Idem! Pustio sam se i oduševio adrenalinom koji me obuzeo nakon što sam uspješno odvozio prvi spust - u zraku su ostale posljednje dvije riječi Matije Zrnića (18), mladog virovitičkog rolera, nakon što je protutnjao niz poligon u bivšoj vojarni u Virovitici, okružen prijateljima koji ga bodre.

Strah najveći neprijatelj

Matija i društvo vozača skejta i rola godinama se bave ovim ekstremnim sportom, omiljenim hobijem. Kombiniraju spretnost, vježbu i oprez.

- Ozljede laktova i koljena su uobičajene, pukne daska ili kotač, ali nikad se nismo ozbiljnije ozlijedili, ne divljamo. Nikad ne isprobavaš nešto ako nisi siguran u sebe. Jednom kad pogriješite i ozbiljno se ozlijedite, sami ste sebe kaznili, a to nikome nije cilj - objašnjava roler Alexander Stankov (19). Antonio Zdeličan (18) ima sportsko iskustvo iza sebe, ono mu pomaže u ovom ekstremnom sportu kojim se bavi već dvije godine.

- Trebate ostati hladne glave i kad ste u zraku, ne uspaničiti se. Strah je najveći neprijatelj - savjetuje Antonio koji vozi skejt, a koji i sam popravlja. Dečki sami izrađuju elemente poligona na kojima vježbaju. Među mladima popularan, ovaj sport noćna je mora svakog roditelja, pa virovitički ekstremisti nemaju puno sljedbenika na ulicama. One su im, naime, "dvorane" pod vedrim nebom, na kojima vježbaju.

Pridružite nam se

- Eh, roditelje nikada neću naučiti da ne moraju brinuti, priznajem. No znaju oni da i ja jako dobro brinem sam za sebe - iskren je Jasmin Brtan (20), okrećući se u zraku, nakon skoka sa skejtom koji je "okusio" i gradske klupe, rampe za skejtere, stepenice...

- Mi smo popularniji, ljudi nas vole vidjeti, starijima smo zanimljivi jer na ulici izvodimo sve i svašta - dodaje Petra Josić (20), plesačica hip-hopa.

S grupom od 15 mladića i djevojaka isprobava pokrete koje "skinu" s weba, vide na filmovima te začine vlastitim plesnim kreacijama.

- Treba puno zagrijavanja i osjećaj za ritam, te puno ljubavi prema plesu. A to imaju mnogi - odaje nam Renato Bilić (18), dok u breakdanceu okreće tijelo u gotovo nemogućim pozama na igralištu. - Mi se ovako izražavamo, dobro se zabavljamo, neka nam se pridruže i drugi - poziva Petra.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
Progres
01:38 30.07.2010.

Zanimljiva tema, lijepo i poticajno prenesena!