ŠKOLSTVO

Roditelji ne žele reći ime u prijavi protiv nastavnika

18.12.2001.
u 00:00
* U osnovnim školama roditelji se više žale na ponašanje nastavnika, a u srednjim na ocjene
Pogledaj originalni članak

Što ako vam se dijete požali da ga profesor maltretira, naziva pogrdnim imenima i kaže da od njega "nikad ništa", kao što su u nekim zagrebačkim srednjim školama sebi dopustili prosvjetni djelatnici. Prva je reakcija svakog roditelja - prijavit ću ga inspekciji. No, kad se tamo suoči s činjenicom da to neće moći učiniti anonimno, već isključivo pod punim imenom i prezimenom, odlučnost se počne topiti, a spremnost da se nepoćudni profesor raskrinka u pravilu nestane.

Tu nam priču iz svoga dugogodišnjeg iskustva potvrđuje i načelnik prosvjetne inspekcije Ivan Brnas. Tvrdi tako da u tijeku školske godine kod njih završi dvadesetak slučajeva, a broj pritužbi povećava se prije završetka polugodišta, posebice potkraj školske godine. U osnovnim školama roditelji se više žale na ponašanje i postupke nastavnika, a u srednjoj, posebice potkraj četvrtog razreda, u stanju su se sa svojom djecom "tući" za svaku ocjenu.

- Roditelji nas nazovu, ali ako inzistiraju na anonimnosti, ne možemo puno napraviti. Ako se žale na neugodnost određenog nastavnika, razgovaramo s razrednikom i ravnateljem te s pedagogom koji bolje poznaju svoje kolege i njihove postupke - kaže nam Brnas. Ravnatelj je dužan, i to mu je, ističe Brnas, jedna od njegovih radnih obveza, pratiti profesore i u slučaju problema predložiti rješenja i potrebne mjere.

Najnoviji je problem, s kojim se prosvjetna inspekcija ovih dana suočila, ponašanje mladog profesora jezika u jednoj makarskoj školi.

- On slovi kao dobar stručnjak. Početnik je u nastavničkom poslu, a dobili smo pritužbe da je prema učenicima neugodan, s neumjesnim primjedbama, upadicama, da djecu vrijeđa. To nije način da ih se upozori na propuste, djeca to preemocionalno doživljavaju. Razgovarao sam s pedagogom, a upozorio sam i ravnatelja da obavi razgovor s mladim profesorom i da ga upozori da svoje ponašanje mora korigirati. Ako to ne učini, njemu, ali i bilo kome drugom, ako se neprimjereno i grubo odnosi prema učenicima, može se u krajnjem slučaju dogoditi otkaz - upozorava Brnas. Prosvjetnim inspektorima otprije je poznat i problem profesora njemačkog jezika u Prvoj zagrebačkoj gimnaziji, a sličnih ekscesa nisu pošteđene ni ostale gimnazije, druge srednje škole, pa ni osnovne.

Roditelji se također često žale da im profesori djeci zaključuju ocjene samo na temelju testova. - To nije u redu - tvrdi Brnas, pozivajući razrednike, ravnatelje i roditelje da u tim situacijama ulože prigovore. Podsjeća također da zbog profesora i nastavnika koji "zaborave" učenika ispitati postoji Pravilnik te da nije loše povremeno ih podsjetiti na njega.

Irena Kustura

Pogledajte na vecernji.hr