NOVI ZAKON

Rogoznica gubi milijune od poreza na promet nekretninama

04.03.2009.
u 15:47
Pogledaj originalni članak

ROGOZNICA – Od 24 milijuna u proračunu općine Rogoznice za 2008. godinu čak trećina ili nešto više od osam milijuna kuna ubrano je od poreza na promet nekretninama. Prodavalo se i kupovalo uglavnom zemljište koje je u prostornom planu, koji još čeka donošenje, označeno kao poljoprivredno. Zbog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, kupoprodaja poljoprivrednih površina odjednom je prestala, tako da će ovogodišnji općinski prihod od poreza na promet nekretninama sigurno biti mnogo manji od planiranih 8,5 milijuna kuna.

– Izgleda da se neće uprihoditi ni milijun. Svima koji su kupili poljoprivredno zemljište i pašnjake u namjeri da zarade njegovom prenamjenom u građevinsko područje sada ostaje samo to da kupe motike i ovce. Za prenamjenu poljoprivrednoga zemljišta u građevinsko trebali bi platiti barem 70 eura po četvornome metru, tako da im investicija pada u vodu – kaže Ivan Nikolić, općinski vijećnik i predsjednik Udruge za razvoj Rogoznice.

Domaćim investitorima i strancima posljednjih godina prodana su čitava brda iznad rogozničkih naselja. Primjerice, As Trigon Alternative Fonds iz Estonije preko splitske tvrtke Rondel prošle je godine po 20 eura za četvorni metar kupio 277.771 kvadrata pašnjaka iznad Kalebove Luke, a zbog novog zakona, koji uz visoke naknade za prenamjenu zemljišta uvodi i zabranu prodaje zemlje strancima, tvrtka je raskinula predugovore za prodaju 500.0000 kvadrata iznad Stivašnice.

Pogledajte na vecernji.hr