izbori u americi

Romney spreman za "superutorak" 6. ožujka!

Foto: AFP/PIXSELL
Romney spreman za "superutorak" 6. ožujka!
29.02.2012.
u 15:12
– Sve je spremno da republikanac u Bijeloj kući vrati radna mjesta i ponos Amerikancima – rekao je Romney
Pogledaj originalni članak

Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Mitt Romney pobijedio je utorak navečer na presudnim predizborima u državama Michigan i Arizona te ostavio iza sebe Ricka Santoruma koji mu je posljednja dva tjedna ugrožavao do tada relativno sigurno prvo mjesto. Romney je upisao još 59 delegata koji bi mu mogli donijeti veliku prednost u utrci za republikansku nominaciju na konvenciji stranke koji će se održati u kolovozu na Floridi, a tada će trebati 1144 glasa delegata za pobjedu  nakon koje bi se u studenome mogao na predsjedničkim izborima suprotstaviti Baracku Obamu u njegovu pohodu na drugi mandat u Bijeloj kući.

Mitt Romney rođen je i odrastao u Michiganu, a njegov je otac bio popularni guverner te američke savezne države i za njega bi bio veliki udarac da je izgubio, ali tamošnji republikanci u visokom postotku podržali su i Ricka Santoruma utrci daje sve neizvjesniji konačni ishod. Mediji kalkuliraju da će se do "superutorka" 6. ožujka, kad se glasuje u devet saveznih država, na republikanskoj predizbornoj sceni pojaviti novi kandidati koji će sve do kolovoza američku unutarnju politiku zabavljati svojim borbama za stranačku nominaciju.

– Pobijedio sam u Michiganu i Arizoni, pobijedit ću diljem zemlje i onda idem u okršaj s Obamom koji će izgubiti Washington. Sve je spremno da republikanac u Bijeloj kući vrati radna mjesta i ponos Amerikancima – rekao je Romney u utorak navečer nakon pobjede. Politički analitičari, koji s posebnom pozornošću prate republikanske predizbore, strepili su pred najavama da će u Michiganu pobijediti Santorum jer su zaključili da bi se nakon toga sve skupa pretvorilo u veliki kaos i pomutnju u vrhu stranke. Unatoč velikoj popularnosti koju tvrdi konzervativac Santorum ima u dijelu javnosti, "sijede glave" Republikanske stranke dobro znaju da on nema velike šanse u utrci s Obamom, dok Romney, čija je retorika blaža, može u konačnici okupiti više neodlučnih glasača i onih koji su se razočarali u demokrata u Ovalnom uredu.

– Nema predaje, nema zaustavljanja, idem optimistično u nastavak kampanje, a najveću mi snagu daje mojih sedmero djece, majka stara 93 godine i supruga bez koje bi sve ovo bilo nemoguće – poručio je Santorum. – Nisam pobijedio s velikom razlikom, ali sam pobijedio i to je najvažnije. Neka tako bude i u studenome, jedan postotak razlike, ali pobjeda nad Obamom – poručio je Mitt Romney.

U siječnju je Romney u kampanji potrošio nevjerojatnih 18,7 milijuna dolara, što je 603.225 dolara po danu, a na lobiranje u Arizoni i Michiganu za samo četiri dana potrošio je 3,1 milijun dolara. U utrci ostaju Newt Gingrich i Ron Paul, koji je u Michiganu utorak dobio 12 posto glasova republikanaca. Analitičari upozoravaju kandidate da u kampanji govore isključivo o gospodarskim temama i nezaposlenosti jer to su jedina područja na kojima mogu dobiti pozornost glasača nezadovoljnih stanjem u zemlji.

 

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
15:26 29.02.2012.

Ovaj mormon ce na zalost biti republikanski presjednicki kandidat, sto ce omoguciti Obmani da jos jednom pobijedi na izborima.

BE
beneronaldo
15:29 29.02.2012.

nama i svijetu je svejedno koga izaberu za predsjednika jer oni uvijek voze isto

JO
Jodl
18:11 29.02.2012.

Nema ni spomena o Ron Paulu, medijska blokada...