Moskva

Rusija ponovno želi postati velesila

Foto: AFP
Rusija ponovno želi postati velesila
12.11.2009.
u 15:32
U svojem obraćanju naciji ruski je predsjednik Dmitrij Medvedev naglasio kako se Ruska Federacija mora modernizirati u skladu s demokratskim vrijednostima.
Pogledaj originalni članak

U svom obraćanju naciji ruski je predsjednik Dmitrij Medvedev naglasio kako se Ruska Federacija mora modernizirati u skladu s demokratskim vrijednostima. Naglasio je kako je njegov zadatak stvoriti "pametno i odgovorno društvo". Rusiju želi odmaknuti od mišljenja da će netko drugi za njih preuzeti odgovornost te smatra da je važno da svi građani odgovaraju za svoje postupke. Smatra da se dostignuća Rusije ne smiju oslanjati samo na prošla vremena te da je došlo vrijeme da Rusija ponovno postane velesila, pogotovo u gospodarskom smislu.

Medvedev je naglasio da se Rusi ne mogu oslanjati na velike količine nafte i drugih fosilnih goriva koje posjeduju te da moraju postati konkurentniji na svim gospodarskim područjima. Dodao je kako se narod ne bi trebao oslanjati na državu kao za vrijeme komunizma, te da je cilj postići što veću razinu umne slobode unutar društva, pogotovo među mladima koji moraju naučiti koristiti najmodernije i najsofisticiranije tehnologije kako bi mogli opstati na svjetskom tržištu.

Medvedev je naglasio kako se ne može tražiti odgovornost od drugih, te da nije točno da je SAD odgovoran za trenutačnu ekonomsku situaciju, kako je to prije izjavio premijer Putin. Što se tiče državnog udjela u kompanijama, Medvedev je također zauzeo suprotno stajalište u odnosu na Putina. Naime, smatra da bi se državni kapital trebao sve više povlačiti iz tvrtki, te da bi se trebalo pružiti priliku privatnim ulagačima da preuzmu njihovo mjesto. Oko 40 posto ruskih tvrtki financiraju država i njezini fondovi, ili u cijelosti ili ih sufinancira, no to bi se, sudeći prema predsjednikovu govoru, ubrzo moglo promijeniti.

Medvedev je posebno naglasio da se zalaže za različitosti unutar ruskog društva te da će više novca osigurati za rad nevladinih organizacija, no izbjegavao je otvoreno kritizirati represivnu politiku prema pojedincima započetu za vrijeme Putinovih mandata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 443

ĐK
đoko_krstaš
18:29 12.11.2009.

samUraju bojim se da je medo podvala ciokaubojgusarska, a da su se hitlerova djeca-ciokaubojgusari borili protiv Rusije u ww2 to je istina, vidi se sada da je taj komi režim ipak bio brana divljanju ciokaubojgusarskog pit bula koji sada napada sve živo po planetu

ĐK
đoko_krstaš
18:40 12.11.2009.

samUraju kako si raskrinkao babilonca jewratu?

OB
-obrisani-
00:38 13.11.2009.

Dobra je Barolo.... Đole stalno priča da si ti neki frajer Barolo....sad ti porasla cijena....pusti PJ...sad će ona...