POGINULO VIŠE OD 215 LJUDI

Eksplozija koja je zaprepastila svijet: Što će otkriti ruske satelitske snimke luke prije i poslije detonacije

Foto: Reuters/PIXSELL
Eksplozija u Bejrutu
Foto: Reuters/PIXSELL
Eksplozija u Bejrutu
Foto: Reuters/PIXSELL
Bejrut
Foto: Reuters/PIXSELL
Ruševine u Bejrutu
Foto: Reuters/PIXSELL
Bejrut
22.11.2021.
u 13:09
Ruska svemirska agencija Roscosmos kazala je prošli tjedan da je pristala dati te slike nakon što je to zatražio libanonski predsjednik Michel Aoun
Pogledaj originalni članak

Rusija je poslala Libanonu satelitske snimke bejrutske luke prije i poslije velike eksplozije koja se ondje dogodila prošle godine, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s libanonskim kolegom u Moskvi u ponedjeljak.

Ruska svemirska agencija Roscosmos kazala je prošli tjedan da je pristala dati te slike nakon što je to zatražio libanonski predsjednik Michel Aoun. 

"Na zahtjev libanonske vlade, danas smo predali materijale koje je pripremio Roscosmos... satelitske snimke, i nadamo se da će one pomoći u istrazi uzroka tog incidenta. To pitanje sada u Libanonu privlači prilično ozbiljnu pozornost i nadamo se da može biti riješeno", rekao je Lavrov novinarima.

U eksploziji, jednoj od najvećih nenuklearnih eksplozija u svijetu, poginulo je više od 215 ljudi, tisuće su ozlijeđene i uništen je dobar dio Bejruta. Dogodila se 4. kolovoza 2020. Istraga je još u tijeku.

Lavrov je kazao da je s libanonskim kolegom Abdallahom Bouom Habibom razgovarao i o mogućem sudjelovanju ruskih tvrtki u obnovi infrastrukture uništene u eksploziji.

VIDEO Katastrofa u Bejrutu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SI
sisavac
13:42 22.11.2021.

zahtjev libanona odbile su sve europske zemlje, sad, izrael, japan. zašto su odbile, ako stvarno žele pomoći? da postoji neki dokaz da je u to umiješan hezbolah, hamas, već bi odavno svi mahali time. ali očito toga nema. ni od rusa ne treba očekivati nešto, ako satelit nije bio baš iznad lokacije u tom trenutku, ništa posebnog. eto vam vaše tehnološke superiornosti, nismo mogli pronaći avion koji je nestao na letu iz malezije, brod kojem se utopio naš pomorac... umišljamo da možemo iz svemira čitati novine. pa super, ajmo. libanon je dijete europskih sila, posebno francuske i engleske, koje su uredila političku strukturu libanona. zna se iz koje vjerske skupine mora biti predsjednik, iz koje premijer, koja daje ministra obrane, koja drži banke. bez obzira na trenutni nacionalni sastav, religiju. demokracija? super. mislili ste da je daytonsko uređenje bosne nešto novo? nije. libanon je priča o propalom projektu stara 70 godina. tko od toga ima koristi? razmislite. kome najviše koristi nefunkcionalni libanon, bez ikakve vlasti... pa jednoj susjednoj zemlji, koja iskorištava libanonski zračni prostor za napad na jednu susjednu zemlju, koja je u ratu. sažalijevati ibanonce nema smisla, ni potrebe. kod njih se lakše nabavi ropkinja nego ovca za farmu. biti sluškinja u libanonu je gore nego rob u starom rimu.