Kolumna

Rusima se kukavički 'Milanovićev NATO' sviđa

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Rusima se kukavički 'Milanovićev NATO' sviđa
30.01.2022.
u 11:12
Reakcija prve Putinove propagandistice govori nam da je ta vrsta korisnog idiotizma dobrodošla Rusima jer saveznici koji bježe – to je NATO koji se njima sviđa
Pogledaj originalni članak

Možda najrječitiji komentar na ovotjedne neobične izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini dala je glavna urednica ruskog propagandnog mastodonta RT-a Margarita Simonjan: "Hrvatska će, u slučaju konflikta s Ukrajinom, povući svoje iz NATO-a. To je kao da doktori, u slučaju dolaska pacijenata, napuste bolnicu. Takav NATO mi se sviđa."

Milanovićevi simpatizeri vjerojatno misle da je on svojom najavom povlačenja hrvatskih vojnika – "do zadnjega" – iz NATO-ovih misija pojačane prednje prisutnosti u najistočnijim članicama saveza (ne u Ukrajini, kamo nitko i ne pomišlja slati vojnike kroz NATO) pokazao neku hrabrost ili genijalnost zbog koje ćemo se svidjeti Rusima. Ali, kao što pokazuje ironična ali ipak autentično ruska (i Kremlju bliska) reakcija gospođe Simonjan, Hrvati su tim besmislenim potezom u ruskim očima vjerojatno ispali – neviđene kukavice. Liječnici koji bježe s dužnosti kad navale pacijenti. Reakcija prve Putinove propagandistice govori nam da je ta vrsta korisnog idiotizma dobrodošla Rusima jer saveznici koji bježe – to je NATO koji se njima sviđa.

Srećom, to nije ni NATO niti uopće službena hrvatska politika. Ali šteta koju i za ugled Hrvatske i za jedinstvo NATO-a može izazvati takva izjava jednog predsjednika države saveznice zaista jest stvarna. Proliveno mlijeko ne može se vratiti u tetrapak. Puno govori i reakcija njemačkog novinara Michaela Martensa, dopisnika FAZ-a, koji na Twitteru komentira da je poruka "mi bježimo ako se zakuha konflikt" zaista "izvanredna poruka u jednom vojnom savezu". Ako je to prva reakcija novinara upućenog u specifičnosti hrvatske političke scene, i u činjenicu da Milanović to govori naprosto jer često sipa besmislice, ne zato što bi to bila službena hrvatska politika, onda možemo zamisliti kako sve ovo doživljavaju manje upućeni Europljani ili Amerikanci.

Najbolji komentar od hrvatskih političara dao je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula: "Savezničke obveze treba poštivati i točka. Mi nismo slučajna članica NATO-a. I nismo slučajna članica EU." Ma koliko slučajni autor sintagme o slučajnoj državi šizio o tome.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:18 30.01.2022.

Šteta što ovo nije premium članak.

AK
Akilaki
18:26 30.01.2022.

Ne razumijem sve one koji vicu Da, Predsjednik je u pravu, zasto bismo mi morali ici...Halo, Nigdje niti pise niti bilo tko zove hrvatsku vojsku u Ukrajinu! Milanovic zeli paznju, ionako cesto ne zna sto prica i sad se evo dovezao Ukrajine. Ali zasto se ljudi pale i vicu Mi ne zelimo!!! To mi nije jasno! Ta nitko vas i ne zove!!!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:54 30.01.2022.

"Korisni idiot" - to je to.