Ne isključuje se teroristički napad

Ruska aviokompanija: Pad zrakoplova uzrokovao je 'vanjski faktor'

Foto: Reuters/PIXSELL
avion
Foto: Reuters/PIXSELL
ruski zrakoplov, avion, egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
ruski avion, egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
ruski zrakoplov, avion, egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
ruski zrakoplov, avion, egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
avion
Foto: Reuters/PIXSELL
avion
02.11.2015.
u 11:18
Airbus A321 ruske kompanije Kogalimavija sa 224 putnika i članova posade srušio se dvadesetak minuta nakon polijetanja iz zračne luke u egipatskom Sharm-el-Sheikhu
Pogledaj originalni članak

Ruska aviokompanija Kogalimavija objavila je kako je pad ruskog zrakoplova Airbusa A321, koji se u subotu srušio iznad Sinaja pri čemu je poginulo 224 osobe, uzrokovao "vanjski faktor", javlja BBC News.

Glasnogovornik Kremlja izjavio je kako teroristički napad ne može biti isključen kao uzrok pada.

Na novinskoj konferenciji u Moskvi zamjenik direktora kompanije isključio je mogućnost da je pad zrakoplova rezultat tehničkog kvara ili pogreške pilota.

 – Jedino što bi avion moglo uništiti u zraku je mehanički udar. Ne postoji takva kombinacija kvarova koja bi mogla uzrokovati raspadanje aviona – kazao je Aleksandar Smirnov i dodao kako je avion izgubio brzinu i počeo se rapidno spuštati, a posada nije pokušala uspostaviti kontakt.

Avio je inače u svibnju dobio certifikat o sposobnosti za letenje, izdan u Irskoj gdje je bio registriran.

Britanski protuteroristički stručnjak Charles Shoebridge kazao je kako nije moguće da su za pad zrakoplova odgovorni islamisti, jer  "ISIL nema sustave koji mogu pogađati letjelicu na visini od 10 tisuća metara".

 – To ne znači da teoretski nisu mogli postaviti bombu u zrakoplov ili izazvati neku sabotažu. Ipak, najvjerojatniji uzrok pada je mehanički kvar – ustvrdio je Shoebridge.

Ruski portal RT objavio je snimku s mjesta pada aviona na kojem stručnjaci iz ruskog Ministarstva za hitne situacije i dalje pretražuju područje u potrazi za dokazima o uzroku rušenja aviona, ali i posmrtnim ostacima žrtava tragedije.

>> ISIL nema oružje za rušenje aviona na 10 km visine

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

DU
Deleted user
11:26 02.11.2015.

Sjajna i izuzetno zanimljiva serija ''Istrage zrakoplovnih nesreća'' pokazuje (i dokazuje) da je 90 % (ako ne i više) zrakoplovnih nesreća izazvano ljudskim faktorom.... greška, nemar, umor, pogreška prilikom održavanja, ugrađen pogrešan rezervni dio (koji se tada, prilikom ugradnje, činio nebitan, da bi kasnije bio fatalan), itd., itd.... Sabotaže da i ne spominjem. Ali nevjerojatno je zbog kakvih se se smiješnih, i naoko bezazlenih banalnosti rušili avioni, sa desetcima, pa i stotinu-dvije, žrtava! Pa čak i u slučaju kada se je avion srušio zbog tehničkog kvara, opet je i taj kvar bio uzrokovan ljudskim nemarom. Tko zna što je ovdje u pitanju? Svi su putnici bili Rusi, četiri Ukrajinca i jedan Bjelorus, tako da najvjerojatnije nije ušao bombaš samoubojica. Ali osoblje na egipatskom aerodromu? Tko kaže da npr. netko od radnika koji utovaruju prtljagu, ili vrše masu drugih pomoćnih poslova, a imaju - po prirodi posla - pristup avionu, nije podmetnuo eksploziv? Osiguranje na egipatskim aerodromima sigurno nije na razini strogih europskih normi, pogotovo u takvoj državi rasturenoj nemirima, i punoj osvetoljubivih islamista. Najbolje je totalno izbjegavati putovanja u takve države. Ja gorim od želje da vidim piramide, i druge spomenike drevnog Egipta, ali sada, u ovoj situaciji.... nipošto.

DU
Deleted user
11:48 02.11.2015.

zakaj sam blokiran a

KA
kažemja
11:30 02.11.2015.

Sve više stvari upućuju na to da su rušenje izazvali islamisti. Ako nemaju oružja da ga sruše u zraku uvijek će pronaći način da nešto podmetnu u avion prije polijetanja i to se aktivira u toku leta. Nažalost Rusi se moraju suočiti s tim da plaćaju danak njihovom bombardiranju džihadista.