dodatni troškovi

Ruske sankcije dodatno će uzdrmati Njemačku. Građane bi to moglo skupo koštati

Foto: DADO RUVIC/REUTERS
FILE PHOTO: Illustration shows Natural Gas Pipes and Gazprom logo
Foto: SPASIYANA SERGIEVA/REUTERS
Gazprom logo is seen on station in Sofia
Foto: Alexander Shcherbak/NEWSCOM
Gazprombank branch in Moscow
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
FILE PHOTO: An employee walks past a part of Gazprom's Power Of Siberia gas pipeline at the Atamanskaya compressor station outside the far eastern town of Svobodny
05.06.2022.
u 07:33
Rusija je u svibnju odlučila prestati opskrbljivati Gazprom Germania, koja je bila njemačka podružnica Gazproma, nakon što je Berlin stavio tvrtku pod povjereničko upravljanje zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Pogledaj originalni članak

Ruske sankcije protiv Gazprom Germanije i njegovih podružnica mogle bi njemačke porezne obveznike i korisnike plina koštati dodatnih pet milijardi eura godišnje, piše tjednik Welt am Sonntag.

Rusija je u svibnju odlučila prestati opskrbljivati Gazprom Germania, koja je bila njemačka podružnica Gazproma, nakon što je Berlin stavio tvrtku pod povjereničko upravljanje zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Od tada je savezni energetski regulator, koji djeluje kao povjerenik, morao kupovati zamjenski plin na tržištu kako bi ispunio ugovore o opskrbi s njemačkim komunalnim poduzećima i regionalnim dobavljačima.

Welt am Sonntag navodi kako ministar gospodarstva Robert Habeck procjenjuje da je potrebno dodatnih 10 milijuna kubičnih metara dnevno, što bi trenutno koštalo oko 3,5 milijardi eura godišnje. Daljnji troškovi proizlaze iz punjenja skladišta prirodnog plina Rehden koje je Habeck naručio u srijedu.

List također navodi da će se dodatni troškovi od listopada prebaciti na dobavljače energije i krajnje kupce. Ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati razmjere nastalih troškova, piše Welt am Sonntag, prenosi Reuters.

Video: Ruski špijun: 'Putin gubi vid. Ima još tri godine života'; Britanski špijun: 'Prati ga tim liječnika'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DE
Demasoni
08:47 05.06.2022.

Nema veze, tu smo mi sa anemijom da podbacimo leđa, i Nijemci plin a u Mađari naftu ce dobivati povoljnije ali zato cemo mi kao veliki europski pravednici sve to duplo skuplje placati zato jer smo glupi. Nije mi samo jasno zasto svi misle da Rusiju vode bezveznjaci, kao da oni nisu sve te scenarije vec dobro izračunali. I da, Rusi su navikli na glad i bijedu i oni ce to lako prebroditi.

Avatar links
links
08:58 05.06.2022.

Ma samo vi slusajte amere… sve ce biti ok, hehe

MG
Moj_galebe
07:46 05.06.2022.

To je katastrofa Europa je decenijama dobila plin po vrlo jeftinim cjenama.Slusajuc Amerikance placat ce jako puno.Plin se nikad vise nece vratit na tu razinu... .Predpostavlja se do jedeni plin bi mogao bit i do cetri tisuce Eura tisucu kubni metar..Europa se nadala u druge izvore energije aliod tog nista..A ako budu kupovali od amera i drugih arapski zemalja bit ce skuplji cetrdeset posto.Rusi prodaju sad manje nafte i plina a puno vise zaraduju..Rublja jako ojacala kao prije sedam osam god..Neki su govorili ruska ekonomija na nivoou italije i Spanije.Da da vidimo.