Putinova igra

Ruski otkaz zapravo je pritisak na EU

Foto: Reuters/PIXSELL
Ruski otkaz zapravo je pritisak na EU
07.12.2014.
u 08:15
Putin je otkazivanjem projekta Južni tok prebacio lopticu i iz uloge miša zauzeo poziciju opasne mačke
Pogledaj originalni članak

Europa ne želi projekt Južni tok pa tako njega neće ni biti, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik, u ponedjeljak i tako otkazao projekt koji na prvi pogled ima iznimnu važnost za Rusiju koja na njemu radi čitavo desetljeće. Čini se da je iza njegove izjave tipična igra mačke i miša u kojoj se Putin iz kratke epizode u mišjoj roli prebacuje u poziciju opasne mačke.

Europi je uzvratio udarac i prebacio lopticu na njezinu stranu. Sada će strpljivo čekati odgovor. Gotovo je sigurno da će ga dobiti u idućim tjednima. Podsjetimo, Gazpromov prvi čovjek Aleksej Miller u ponedjeljak je nakon govora svog predsjednika potvrdio da je projekt Južni tok “mrtav”.

– Rusija za sada ne može nastaviti realizaciju projekta Južni tok nakon što je Bugarska blokirala gradnju podmorske dionice. Uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, vjerujemo da u trenutačnim uvjetima Rusija ne može nastaviti realizaciju ovog projekta – kazao je Putin.

Politička igra koja se zaplela oko Južnog toka pretvara se u nadmudrivanje Rusije i SAD-a, ali sve preko leđa Europske unije, koja bi u ovom hladnom ratu mogla ostati kratkih rukava. Uz nestabilnost Ukrajine i činjenicu da deset zemalja EU nema vlastite izvore plina, a da TAP, pa tako ni plin iz Azerbajdžana, neće u Europu stići do 2021., pitanje je kome je Južni tok više u interesu, EU ili Rusiji?

>> Putin je pogurnuo LNG na Krku: 'Hrvatski projekt sad dobiva na važnosti'   

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 133

PA
pacoje
13:35 07.12.2014.

ma kakvo prebacivanje lopte na druge !? rusija je videla da ove sankcije nece prestati,i da nece prestati ni zapadna podrska ukrajini, zbog slabljenja rusije i zbog onoga sto cionisti imaju na planu, dakle rusija nije naivna i zna kada i kako da procjenjuje...ovo je novi 2 svijetski rat,i tome se pripremna rusija,turska je odabrala stranu, ona ce uz rusiju kao saveznik,balkan ce cijeli biti uz zapad,stim da ce neke drzave biti podjelene oko strana,kao bugarska,srbija i grcka ,ali ce srbija biti najveci gubitnik i narod u iseljavanju prema rusiji ko stigne do tamo, grcka i turska ce zauzeti stranu rusije zbog prevlagavanja interesa, bice tu i kine koja ce to promatrati i nece se u prvim mjesecima bilo kojoj stani pridruziti,arapske drzave bice saveznik zapadu,primorani od svojih diktatora, ali ce kasnije diktatori pasti i arapi ce delovati samostalno..dakle ne radi se o prebacivanju lopte. nego o tome da rusija sa putinom ne vide drugi nacin izaci iz krize kojim je zapocelo rusko priznanje krima i drugih ruskih priznatih drzava koja su ranije bila georgija (gruzija) i ukrajina

BF
brkonja fra brkati
10:54 07.12.2014.

Temeljno je pitanje,treba li EU biti samostalan faktor i voditi politiku u interesu sebe kao kolektivnog tijela i svojih članica ili će biti moneta za potkusurivanje pod kontrolom SAD ? Svi koji ovdje pljuju po Rusiji i gospodarskim odnosina sa njom u obostranom interesu,antieuropljani su i podguzme amerčke muhe. Korporacijom USA upravljaju cionisti,kao i sa EU i nema nikom slobode i života dok su nam ti paraziti nad glavom.Rusija je prirodan partner EU,najveća država svijeta i najbogatija resursima.Suradnja je prirodan slijed,no cionističke sile zla to žele pod svaku cijenu spriječiti,a na nas gledaju kao na svoj plijen.Žalosno je da je EU politički patuljak,a i vojno nije nikakav jači faktor jer korporacija USA neće dozvoliti nikakakv samostalni iskorak EU kao vojnog faktora u geostrateškim odnosima,nego isključivo kao dio američke geostrategije osvajanja svijeta .

DU
Deleted user
11:10 07.12.2014.

uskoro cete saznati kakav je ruski medved kada ga bolesni vukovi opkole i svi smrdljivi retardirani sakali koji misle da ce se dokopati plena