Nova otmica

S broda u vodama u blizini Somalije otet hrvatski pomorac

Foto: Reuters/Pixsell
S broda u vodama u blizini Somalije otet hrvatski pomorac
11.11.2010.
u 18:03
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da je s broda u međunarodnim vodama u blizini Somalije otet jedan hrvatski državljanin
Pogledaj originalni članak

Somalski pirati, potvrđeno je iz sjedišta  EU NAVFOR-a, oteli su jutros brod Hanibal II, na kojemu je među 32 člana posade i jedan pomorac iz Hrvatske. Nakon saznanja o otmici u Sindikatu pomoraca Hrvatske pokušali su doznati identitet otetog Hrvata, no zapovjedništvo zajedničkih snaga EU za zaštitu od pirata tu informaciju zasad ne želi otkriti. U posadi su 23 Tunižanina, četiri Filipinca te po jedan pomorac iz Gruzije, Rusije, Maroka i Hrvatske.
 
Brod Hanibal II plovi pod zastavom Paname, u vlasništvu je tuniske kompanije Gabes Marine Tankers SARL iz  Ez Zahre, a kad je napadnut bio je na plovidbi iz Malezije. Riječ je o tzv. chemical tankeru koji prevozi biljno ulje iz Pasir Gudanga u Suez. Zapovjednik je javio da je brod napadnut i otet oko 860 milja istočno od Roga Afrike što je mnogo bliže indijskoj obali nego Somaliji.

U Londonu je u tijeku međunarodna konferencija o piratstvu čiji su sudionici odmah obaviješteni o napadu i otmici broda. Premda predstavnici Somalije sumnjaju da je  otmica Hanibala djelo somalskih pirata jer se dogodila uz obalu Indije, većina vjeruje da je ponovno riječ o somalskim piratima koji su ranije otete brodove počeli koristiti kao "matice" za napad pa je tako nedavno s jednoga takvog broda napadnut španjolski ratni brod koji je bio u pratnji trgovačkog broda koji je plovio za Mombasu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da je s broda u međunarodnim vodama u blizini Somalije otet jedan hrvatski državljanin. Ministarstvo je stupilo u kontakt s hrvatskim konzulom u Tunisu, a razgovarali su i s obitelji otetog pomorca. Identitet otetog Hrvata u ministarstvu nisu htjeli otkriti.

Neslužbeno doznajemo da je oteti pomorac sa splitskog područja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
18:45 11.11.2010.

Uhh...nadam se da će sve sretno završiti. Svu sreću želim našem pomorcu.. hrvatu.. koji svoj kruh (sa sedam kora) mora ići van zemlje tražiti..