Kolumna

S ovim političkim kapitalom, Andreju Plenkoviću se ne žuri

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
S ovim političkim kapitalom, Andreju Plenkoviću se ne žuri
06.06.2017.
u 11:50
Premijer ima na raspolaganju tri opcije i svaka mu osigurava lidersku rolu
Pogledaj originalni članak

Posljednji izbori u nizu kojima je Hrvatska izložena u ove dvije godine kao nikada u četvrt stoljeća državnosti, doveli su ionako zamršenu političku situaciju naizgled do apsurda.

HDZ-u se kao apsolutnom pobjedniku lokalnih izbora i dalje klima vladajuća većina u Saboru dok se istodobno prijevremeni parlamentarni izbori ne isplate gotovo nikome osim tom istom HDZ-u. A novih izbora zasad nema. Stoga je logično pitanje zašto Plenković, nakon što je propustio prvi vlak i nije raspisao izbore usporedo s lokalnima, jednostavno ne presiječe gordijski čvor i sada uz egzaktni dokaz podrške javnosti ne pomete konkurenciju (uključujući i onu unutarstranačku) do kraja? Odgovor možda leži u činjenici da Planković danas, kao lider s najkomotnijom pozicijom od svih političkih aktera, ima barem tri opcije na raspolaganju od kojih mu svaka osigurava lidersku rolu.

S manjinskom Vladom kao najizglednijim scenarijem mirno može nastaviti provoditi svoju dosadašnju političku agendu, s obzirom na činjenicu da će oporba dugo biti zaokupljena unutarstranačkim previranjima. Opcija s HNS-om kao novim partnerom u Vladi Plenkoviću, ali i Hrvatskoj, donosi premošćivanje ideoloških podjela, osigurava dugoročnu stabilnost vlasti i još dugoročniju agoniju SDP-a kao najvažnijeg konkurenta, koji se, s lokalnog aspekta gledano, sveo na regionalnu stranku Rijeke, Gorskog kotara i zagrebačkog prstena.

Treće, prijevremeni izbori, po svemu sudeći, osigurali bi Plenkoviću još čvršću poziciju neprikosnovenog vođe unutar same stranke, nešto stabilniju Vladu, ali i novi krug mukotrpnih pregovora o formiranju saborske većine. Ako mu prve dvije opcije osiguravaju kakvu-takvu vlast, zašto povlačiti treću koja mu ne bi donijela znatno čvršću stabilnost, a oduzela bi dragocjeno vrijeme za rješavanje neuralgičnih točaka poput slučaja Agrokor ili arbitraže sa Slovenijom? S takvim političkim kapitalom nema razloga za žurbu. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

HR
Hrvatska
12:23 06.06.2017.

Plenkii samo naprijed

Avatar southman
southman
13:13 06.06.2017.

Jednini novinarski članak u posljednje vrijeme koji jasno oslikava političko stanje u državi.

B2
bokida 2
16:07 06.07.2017.

Izbori nisu potrebni jer Plenki nema alternative. To je realnost Hrvatske . Predsjednik kao najveće oporbene stranke na žalost očito nije dorastao tome zvanju a za mjesto premijera da i ne govorimo.