hzzo-ovi kontrolori pobijaju nalaze

‘S ozljedom kralježnice i koljena šalju me raditi’

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
‘S ozljedom kralježnice i koljena šalju me raditi’
14.05.2015.
u 18:08
Doktorica iz komisije čudila se što sam obavila samo 15 fizikalnih terapija. Gdje živi da nije čula za liste čekanja? pita se trgovkinja
Pogledaj originalni članak

Kako je moguće da HZZO-ovi kontrolori bolovanja u tri minute pobiju nalaze i mišljenja specijalista ortopeda i fizijatra te liječnice opće prakse, i zato što mogu prstom dotaknuti nos, proglase da sam sposobna raditi?! Osam sati na nogama i dizanje teškog tereta, a nakon prometne nesreće dijagnosticiran mi je rascjep meniskusa, imam zakazanu operaciju u lipnju, te višestruke ozljede vratne kralježnice – ogorčena je 52-godišnja trgovkinja Z. D. iz Zagreba.

I njena je doktorica opće prakse, dodaje, bila zapanjena. Poslodavac je zatražio provjeru njezina bolovanja nakon gotovo šest mjeseci, što je u redu, rezonira Z. D., jer i sama bi, kaže, tako postupila. Međutim, zaključak kontrolorke HZZO-a bio je – sutra natrag na posao. Neugodno se iznenadila i fizijatrica, jer fizikalna terapija nema smisla ako uz nju ide i neprimjeren fizički napor. Z. D. je imala zakazanu magnetsku rezonancu koljena te je uzela godišnji odmor i podnijela žalbu u HZZO. U roku od osam dana poslali su je na komisiju.

– Inzistirali su na dijelu moje dijagnoze koja govori da na kralježnici postoje degenerativne promjene, a ignorirali ozljede i posljedično “divljanje” tlaka koji je prethodno uvijek bio nizak, vrtoglavice i činjenicu da samo 20 posto vratnih mišića funkcionira. Nadalje, doktorica iz komisije svisoka mi se čudila što sam odradila samo 15 fizikalnih terapija u šest mjeseci. Ne znam gdje ona živi da nije čula za liste čekanja, zbog kojih sam bila prisiljena djelomično se liječiti i kod privatnika. Dva i pol mjeseca čekala sam da uopće dođem na red kod fizijatra, a potom tri mjeseca da dobijem termin za terapiju – nabraja Z. D. i napominje da joj nakon rješenja komisije poslodavac nije produžio ugovor.

– Jasno mi je da HZZO mora štedjeti i suzbijati lažna bolovanja, ali treba selektirati tko je bolestan, a tko ne. Međutim, oni masovno prekidaju duga bolovanja. Što će država uštedjeti ako proizvede toliko nezaposlenih i invalida? – pita se Z. D.

Iz HZZO-a napominju da kontrolori i liječnička povjerenstva privremenu nesposobnost za rad utvrđuju na osnovi aktualnog kliničkog statusa osiguranika.

>>Hrvati sve manje na bolovanju, Zagrepčani na vrhu ljestvice

>>Hrvati odjednom zdraviji: U 2013. 1,3 milijuna bolovanja manje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

HY
Hygeia
18:44 14.05.2015.

Draga gospodo ,vec sam to napisala da ovdje gdje ja zivim sa tom diagnozom , sa operacijom ili bez ,nakasnije nakon tri mjeseca bi isli raditi.Ovdje covjeku od 58 godina ,poslije posla zabolila lijeva ruka,otisao doktoru,hitno ga u bolnicu poslali,dobio 3 BYPASSA ,a vec je imao STENT.U bolnici bio10 dana i direktno na KUR/Toplice.Tamo bio 4 tjedna ,nakon toga 3 mjeseca na bolovanju ,i onda na posao.To je ovdje sasvim normalno.

HE
hellen3353
18:15 14.05.2015.

kontrolori rade za one koji joj placaju bolovanje, jednostavno

Avatar mirica19
mirica19
22:23 14.05.2015.

Malo smo se previše ufurali u ovu predizbornu kampanju jeli ;)