Orešković u Vatikanu

Sa Svetim Ocem o Stepincu i imovini Crkve

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Tihomir Orešković i supruga
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Tihomir Orešković i supruga
06.04.2016.
u 08:41
Stav Vatikana: konfiscirana i nacionalizirana crkvena imovina u Hrvatskoj treba biti vraćena Crkvi ili država Crkvu treba obeštetiti
Pogledaj originalni članak

Premijer Tihomir Orešković sutra ide u službeni posjet Svetoj Stolici. Središnji događaj bit će susret s papom Franjom u četiri oka, a predviđa se da će razgovor trajati oko pola sata. Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi, tema razgovora bit će i migrantska kriza o kojoj su stavovi Svetog Oca poznati, a Orešković će, doznajemo, naglasiti da je Hrvatska otpočetka migrantske krize imala vrlo human pristup.

Razgovor o migrantima

U svjetlu nedavnih terorističkih napada u Bruxellesu, razgovarat će se i o dilemi koju cijela Europa danas ima, a to je kako pronaći balans između sigurnosti i pomoći ljudima u potrebi. Papa Franjo i premijer Orešković razgovarat će i o tome kako pomoći Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, što je jedno od strateških pitanja za Svetu Stolicu. Naravno, bit će riječi i o kardinalu Alojziju Stepincu. Kanonski postupak je završen i svi uvjeti za proglašenje Stepinca svecem su zadovoljeni. Od izvora u Vladi doznajemo

kako za papu Franju nije sporno da je Stepinac živio svetim životom, ali da se cijeli postupak oduljio jer je Sveti Otac želio i s kolegama iz Srpske pravoslavne crkve o tome razgovarati kako bi i njih u to uvjerio. Premijer Tihomir Orešković susret će se i s državnim tajnikom Svete Stoli-ce Pietrom Parolinom. S njim će razgovarati o provedbi ugovora između RH i Vatikana, ali i o pitanju povrata crkvene imovine. U tom smislu dosta toga nije riješe-no i puno je otvorenih predmeta između Katoličke crkve i RH. Stav Vatikana po tom pitanju je uni-verzalan i sasvim jasan: konfis-cirana i nacionalizirana crkvena imovina treba biti vraćena Crkvi ili država Crkvu treba obeštetiti.

Ipak ne poklanja evanđelistar

Papa Franjo upoznat će premijera, njegovu suprugu, njegove dvije kćeri i dvojicu sinova. Zajedno će se fotografirati i razmijeniti darove. Što će točno premijer Orešković darovati papi Franji još se ne zna. Prvi premijerov izbor bio je splitski evanđelistar. Me-đutim, nakon provjere premijer je saznao da je taj evanđelistar s crkvene strane nadbiskup Barišić već uručio papi Ivanu Pavlu II. 2004. godine. Orešković će obići i glavne vatikanske znamenitosti, razgledat će Baziliku svetog Petra, a između ostalog vidjet će i grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. Protokol je predvidio i druženje premijera s hrvatskim svećenicima u Rimu. Uz premijera i njegovu obitelj u Vatikan putuju njegov savjetnik za vanjsku politiku Stjepo Bartulica, šef kabineta Neven Zelić i ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

>> 'Tihomir Orešković' nazvao Vojislava Šešelja, evo što mu je rekao

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Mamlazac
Mamlazac
12:20 06.04.2016.

Posjete Papi su uvijek ovijeni velom tajne , ove izjave kojekakvih glasnogovornika ne treba uzimati ozbiljno. Ja sam , sto se tice blazenog Stepinca do sada doznao da se za njega zauzimao samo jedan hrvatski predsjednik/ca. Izjavio vatikanski nuncij u Beogradu - u "hrvatskim medijima - ni desnim ni lijevim NI SLOVA!

Avatar Mamlazac
Mamlazac
12:37 06.04.2016.

Ako odlazak papi nije skupljanje poena u redu je! Biti vjernik u Hrvatskoj je popularno .. Na misi se sastaje sa Lozancicem i Pasalicevim posrednicima , mozda i s drug Lekom.. Dogovara se tripartitala , spas kadrova Ranka Ostojica , doda koja pobozna recenica Vice Batarela i to je to. Mozda im je postalo opasno rasprodavanje slavonske ravnice pa dogovaaju daljne korake.

DU
Deleted user
19:42 07.04.2016.

Crkvi se nema šta vraćat,odavno im je država sa narodom svaki kamen i grumen zemlje otplatila.Otkačite više sa narodnih jasli.!!