vojko obersnel

'Sa Zoranom Milanovićem se ne slažem u brojnim stvarima, ali naši su odnosi korektni'

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
'Sa Zoranom Milanovićem se ne slažem u brojnim stvarima, ali naši su odnosi korektni'
04.06.2015.
u 12:15
Rijeka se neće odreći Tita, on ju je vratio Hrvatskoj, kaže riječki gradonačelnik
Pogledaj originalni članak

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke s jednim od najduljih mandata na toj funkciji i predsjednik gradskog odbora SDP-a, iako nije član predsjedništva stranke, spada među utjecajnije SDP-ovce. Stranačka baza mu je najjača, o čemu svjedoče rezultati svih izbora, lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih. Poznat je i po tome što se ne libi otvoreno reći što misli i onda kad zna da su njegova stajališta posve suprotna od stajališta premijera i šefa stranke Zorana Milanovića.

Ne jedanput sukobili ste se s premijerom, kakav je zapravo odnos između vas i Milanovića. Javnost ga procjenjuje zahlađenim, jeste li nečim razočarani?

Sa Zoranom Milanovićem sam, kao i prije, u korektnim odnosima. Svjestan sam da se stvorio dojam da su naši odnosi narušeni, no tomu pridonosi i golem interes medija za teme o kojima Milanović i ja ne razmišljamo isto. U to svakako spada izmjena poreznih zakona i gubitak proračunskih sredstava u jedinicama lokalne samouprave, način na koji je prošle godine iz stranke izbačen Slavko Linić, ali i dio svjetonazorskih tema koje su važne za identitet naše stranke. O tim i sličnim temama Milanović i ja nemamo isti stav. No, i prije no što su te teme došle u prvi plan Zoran Milanović i ja razmjenjivali smo mišljenja i nismo se uvijek u svemu slagali. Stoga, mogu reći da smo Milanović i ja u istim odnosima kao i prije te da nema razloga govoriti o razočaranju.

Ipak, prozvani ste da svoju stranku "napadate" oštrije od oporbe?

Što se tiče teza o "napadanju" stranke, smatram da i one proizlaze iz medijskog interesa za određene teme i ne mogu se složiti s takvim tvrdnjama. Naime, kao što sam rekao, Zoran Milanović i ja i prije smo imali različite stavove o brojnim pitanjima i on to zna budući da uvijek kažem što mislim i nemam problema s time da svoje stavove iznosim javno. Inače, kao predsjednik Udruge gradova, vrlo oštro kritizirao sam HDZ-ovu vladu kada je na sličan način smanjila prihode lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Naravno da nisam mogao prešutjeti kada je isto to učinila i vlada Zorana Milanovića. Smatram da je principijelnost i vjerodostojnost jedna od važnijih vrijednosti u životu, pogotovo u politici.

Predstoje parlamentarni izbori, rejting stranke je pao, je li SDP duboko podijeljena stranka kako se govori?

Ne bih rekao da je duboko podijeljena. No činjenica jest da dio relativno visoko pozicioniranih članova ili onih koji su prepoznati u javnosti, ne dijeli jednake stavove o stranci, njezinoj budućnosti ili pak svjetonazoru, što nije dobro za budućnost SDP-a.

Što je utjecalo na pad rejtinga?

Razloga je više, a dugotrajna gospodarska kriza svakako je jedan od njih. No, za reforme i realizaciju projekata potrebno je vrijeme i rezultati će svakako doći. Pitanje je samo da li će ih građani osjetiti dovoljno do kraja mandata ove vlade ili će se oni početi pokazivati nakon toga. Mislim da dijelom i o tome ovisi rejting moje stranke na predstojećim izborima. Naime, slično se dogodilo i vladi Ivice Račana u utrci za drugi mandat. Ta je vlada provela reforme čiji su se rezultati u značajnijoj mjeri osjetili tek nakon izbora 2003. godine i zasluge su pripisane Sanaderovoj vladi. Drugi čimbenik koji također utječe na rejting SDP-a jest svjetonazor. Naime, dio SDP-a, nažalost, ponekad gubi u obrani ili zastupanju stavova na kojima počiva. S druge strane, HDZ jasno brani svoj svjetonazor i glasno zastupa desne, konzervativne stavove koji se uglavnom poklapaju s mišljenjem vrha Crkve u Hrvatskoj, ali i opasno koketira s ustaštvom i time podilazi dijelu birača. Smatram da bi SDP trebao biti glasniji u zastupanju svojih svjetonazora, a to su prije svega otvorenost, antifašizam, zalaganje za radnička prava i slično. Drugim riječima, trebao bi se vratiti svojim izvornim vrijednostima.

Jesu li Rijeka i Primorje put kojim treba ići SDP? Što mislite o posljednjim smjenama stranačkih vodstava u Istri, Karlovcu, Varaždinu?

SDP u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji godinama je najjača stranka, i to odlukom birača iskazanom na izborima. Ako uzmemo u obzir da su u demokraciji izbori jedini pravi pokazatelj je li smjer kojim ide određena politička opcija onaj koji građani odobravaju ili ne, onda bi put kojim ide SDP u Rijeci i Primorju bio pravi put. A taj je put, uz realizaciju različitih projekata i programa koji našim sugrađanima podižu kvalitetu življenja, svakako i jasan svjetonazor koji se u Rijeci, Primorju i Istri ne libimo pokazati. Što se tiče smjena koje spominjete, izborna godina i nije najsretnije odabran trenutak za takve poteze, no tako su odlučila stranačka tijela, povratka nema i ne mislim da rasprava o toj temi više ima smisla.

Smatrate li i dalje da način Linićeva isključenja iz stranke nije bio primjeren, kako će to utjecati na izborne rezultate, osobito u riječko-istarskoj izbornoj jedinici?

Više sam puta isticao da je Slavko Linić iz stranke izbačen vrlo grubo te da se ne slažem s takvim postupcima. No, odluka je donesena, Linić više nije član SDP-a i ne mislim da ikakva daljnja rasprava o tome je li to trebalo napraviti ili ne danas ima smisla. Njegovo izbacivanje iz stranke svakako će utjecati na odluku jednog dijela birača, no ne mislim da će se to odraziti na ukupne rezultate izbora.

Je li moguće da u Rijeci SDP ne bude najjači kako je uobičajeno, kakav rezultat očekujete i koliko će vam uzeti Linićeva lista?

Iako je situacija danas teža no što je bila prije četiri godine, vjerujem da će birači u 8. izbornoj jedinici i ovaj put povjerenje dati SDP-u i partnerima, iako ne očekujem da će SDP ponovno osvojiti 11 mandata. Među ostalim, pojavile su se nove stranke koje su zauzele dio prostora na lijevoj strani hrvatske političke scene i koje će zasigurno SDP-u uzeti dio glasova u cijeloj državi pa tako i u 8. izbornoj jedinici. No, unatoč tome očekujem izbornu pobjedu u Istri i Primorju, a pogotovo u Rijeci. Dio glasova SDP-a će se preliti listi na kojoj bude Linić, no ne mislim da će se raditi o značajnijoj količini glasova.

Što mislite o odluci Zlatka Komadine da ne bude na listi, što time poručuje šefu stranke?

Svatko ima pravo odlučiti hoće li biti na listi za Sabor ili ne. Ipak, žao mi je što Komadina neće biti na listi za Sabor pa tako ni prvi na listi. Naime, takvo se rješenje na dosadašnjim izborima pokazalo dobrim, točnije pobjedničkim rješenjem.

Također, smatram i da je o tome trebalo raspravljati i predsjedništvo stranke budući da je Komadina jedan od potpredsjednika SDP-a, iako ne mislim da će to što ga nema na listi bitno utjecati na ishod izbora.

Je li Zlatko Komadina trebao ostati koordinator izborne jedinice? Što očekujete od Željka Jovanovića na tome mjestu?

Da, mislim da je Komadina trebao ostati koordinator, uostalom kao i svi drugi predsjednici županijskih organizacija. No, to ne znači automatski da Jovanović neće dobro obaviti taj posao, a koliko je bio uspješan pokazat će rezultati izbora.

Vi ste ponovno potvrdili da ne želite biti na listi na Sabor, zašto?

Da, tako je. Naime, poznata je stvar da nikada nisam bio na listi za Sabor, i to iz principijelnih razloga. Smatram da gradonačelnicima nije mjesto u Saboru, a taj stav sam zastupao i kao dugogodišnji predsjednik Udruge gradova. Gradonačelnička funkcija je odgovorna, kompleksna i traži puni angažman osobe koja je obavlja, stoga ne vidim prostor za odgovorno istovremeno obavljanje i saborske i gradonačelničke dužnosti. Smatram da su gradonačelnici u Saboru ponekad i u sukobu interesa.

Znači li to da je ljepše biti gradonačelnik? Hoćete li po još jedan mandat, treći neposredni?

Pa ne mogu reći je li ljepše ili nije, ali u svakom slučaju je teže. No, svakako mogu reći da volim svoj posao i da ga obavljam s velikom odgovornošću, ali i ponosom jer zastupam građane koji su mi dali povjerenje na izborima. Nije uvijek lako, posebno u godinama krize i smanjenih prihoda proračuna, no svoj posao nastojim obavljati najbolje što mogu i nadam se da to većina građana i prepoznaje. Mislim da je još prerano govoriti o još jednom mandatu. Tek sam negdje na polovici mandata i do idućih izbora ima još dovoljno vremena za donošenje takvih odluka.

Rijeka je među rijetkima u Hrvatskoj dostojno obilježila 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Time se sigurno ponosite, kao i Riječani, što čini vaš grad takvim?

Rijeka je dostojanstveno i raznoliko obilježila 70 godina pobjede nad fašizmom i time se zaista ponosim. Antifašizam je naša baština, baština cijele Europe. Europa, Hrvatska i Rijeka danas žive u slobodi upravo zahvaljujući onima koji su imali snage pobuniti se protiv zla fašizma. Riječani su toga svjesni i s ponosom se sjećaju djela svojih očeva i djedova koji su u partizanskim uniformama pobijedili fašizam. Činili su to hrabro i odvažno, kao i njihova djeca i unuci kada su odlazili u Domovinski rat. Rijeka je grad ponosnih, pametnih i dobrih ljudi koji razmišljaju svojom glavom i imaju svoj stav.

Može li se u Rijeci, kao prije nekoliko dana u Šibeniku, dogoditi da Tito izgubi trg?

Što se mene tiče, takvo što se neće dogoditi. Josip Broz Tito predvodio je antifašistički pokret u Drugom svjetskom ratu i pobijedio fašizam pod čijom je kapom Hrvatska okupirana, rasprodana i uništena, a njezini su stanovnici ubijani, mučeni i porobljavani. Također, Rijeka je tek pod Titovim vodstvom ujedinjena u jedan grad i vraćena u okrilje Hrvatske. Stoga, nema nikakvih sumnji, Tito zaslužuje da se po njemu naziva trg u Rijeci.

Što mislite o ponovno aktualnim sporenjima o Titu koje je potaknulo micanje njegove biste s Pantovčaka?

I ovoj temi razmišljam vrlo slično kao i o mijenjanju naziva trgova i ulica koje nose Titovo ime. Titova bista trebala je ostati na Pantovčaku jer je Tito vodio narodnooslobodilačku borbu u kojoj su pobijeđeni nacisti i fašisti u Drugom svjetskom ratu. To su činjenice koje priznaje i svjetska javnost i zaista ne mogu razumjeti zašto ih je dio naše javnosti odlučio zaboraviti. O svemu ostalom, svoj sud moraju dati povjesničari. Činjenica je da je narodnooslobodilačka vojska pod vodstvom Tita bila jedina vojska, uz zemlje antifašističke koalicije, koja je u završnim operacijama 2. svjetskog rata samostalno držala dio fronte na potezu od Mađarske do Italije, što dovoljno govori koliko su partizanske borce na čelu s Titom cijenili pripadnici velike antifašističke koalicije.

>>Vojko Obersnel: "I ja znam musti ovce i krave"

>>Obersnel zadovoljan rezultatima izbora, očekuje da će se to ponoviti i u drugom krugu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
12:37 04.06.2015.

Jel? Za godinu dana ćeš govoriti kako ga uopće nisi ni poznavao.

Avatar comparator
comparator
12:36 04.06.2015.

Rijeka je kao neki distrikt gdje je izuzetno močna srbijanska i bošnjačka manjina koja se kao jeftina radna snaga zapošljavala u škveru i popratnu industriju. Komunističkla oligarhija se služi tim podatkom i pogodovanjem toj "večini" s raznim privilegijama kojih inače nigdje nebi imali osim u Hrvatskoj. Milanović je svijestan ovih činjenica te se boji bilo kakvog pada SDP-a u tom gradu jer bi automacki izgubio i bazu. Hrvata tamo gotovo i nema jer su asimilirani a ako se usude prozboriti to je ograničeno na lokalno izjašnjavanje . U Rijeci je sramota biti hrvat ili je možda sve zbog straha .

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:27 04.06.2015.

SDP će nakon izbora postojati još samo u Rijeci. Što je skroz ok.