blic razgovor

Sabo: Ako će poslije biti mir, idemo na nove izbore

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Sabo: Ako će poslije biti mir, idemo na nove izbore
14.10.2013.
u 19:50
O najnovijim događanjima u Vukovaru razgovarali smo s gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom
Pogledaj originalni članak

Poslije postavljenih dvojezičnih ploča početkom prošloga mjeseca jučer su u Vukovaru ponovno, uz jako policijsko osiguranje, postavljene nove dvojezične ploče. I do tada već složena situacija dodatno se usijala tako da nitko ne zna kakav će biti krajnji rezultat. O najnovijim događanjima razgovarali smo s gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom.

Kako gledate na posljednje događaje u Vukovaru?

– Sigurno je da to nije dobro jer su brojne slike obišle Hrvatsku, ali i svijet. Ove poruke i svi ti događaji nisu dobri za grad koji je godinama živio u miru, pri čemu je svatko od nas unio dozu tolerancije da se taj mir i sačuva. Vidljivo je i da je izostala veća podrška građana jer se na prijašnjim prosvjedima okupljalo po nekoliko stotina ljudi, od kojih polovica nisu Vukovarci.

Tko prema Vašem mišljenju stoji iza prosvjeda u Vukovaru protiv uvođenja dvojezičnosti?

– Već nakon prvoga skupa u Vukovaru rekao sam da iza svega toga stoji politika, odnosno, opozicijske političke stranke. Da iza svega stoji politika, potvrdilo se pred lokalne izbore kada je Stožer stao iza HDZ-a u Vukovaru. Imamo i dokaze da dobivaju upute kako se ponašati na prosvjedima. Pitam se je li netko zbog svojih političkih ambicija spreman Vukovar po drugi put žrtvovati.

Kako riješiti pitanje dvojezičnosti u Vukovaru?

– U ovom trenutku gradonačelnik Vukovara nije osoba s kojom bilo tko od njih želi razgovarati. Pred lokalne izbore nudio sam sastanak i predložio izmjene Statuta, ali oni ne prihvaćaju razgovore na lokalnoj razini. Oni sve ovo vrijeme nisu ni pokušali razgovarati sa mnom.

Što se može riješiti izmjenom Statuta Grada Vukovara?

– Mi možemo unutar Statuta neke stvari dogovoriti. Međutim, svaki Statut ide u Ministarstvo uprave, gdje se provjerava je li usklađen s višim zakonima i može li se primjenjivati. Ako nije, oni će reći što ne valja i naložiti da se radi kako zakon kaže.

Jeste li spremni na ostavku da bi se riješilo ovo pitanje?

– Spreman sam podnijeti ostavku i krenuti u nove izbore na kojima ću se opet kandidirati za gradonačelnika. Neka građani odluče i iskažu svoju volju. Zauzvrat oni neka obećaju da ćemo poslije toga krenuti mirnim putem, bez prosvjeda kakav god rezultat bio. Ako su za to, dajem ostavku odmah.

Vaše se ime često proziva na prosvjedima. Jeste li imali proteklih dana problema?

– Bilo je pojedinačnih provokacija ispod prozora, ali ne pridajem tome neku pozornost. Policija mi je sugerirala da smanjim kretanje po gradu. Međutim, ja i dalje normalno obavljam svoj posao i krećem se gradom.

>>Stožer obustavlja sve aktivnosti zbog pogreba 11 Hrvata u Sotinu

>>Stožer: U Vukovar dopremljene nove dvojezične ploče

 

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.