IZMJENE I DOPUNE

Sabor donio izmjene Zakona o zemljišnim knjigama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor donio izmjene Zakona o zemljišnim knjigama
25.10.2024.
u 13:57
U bazi zemljišnih podataka nalazit će se usklađeni podaci katastra i zemljišne knjige te više neće biti dvostrukog vođenja podataka.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor u petak je donio izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama kojim se preciziraju odredbe o trajnom čuvanju i pohrani ručno vođenih zemljišnih knjiga u Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću, a koje će se prije toga skenirati, kao i zbirke isprava u RH. Izmjenama zakona proširuje se i krug ovlaštenika kojima se omogućuje neposredan pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u, i to na upravna tijela županija, odnosno Grada Zagreba, koji se odnose na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike. Također, proširuje se i ovlast javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave. Pojašnjava se postupanje s ispravama koje su označene oznakom tajnosti, a postupak osnivanja i obnove zemljišne knjige se dodatno uređuje radi ubrzanja postupka na način da se rasprava neće održavati, osim ako sud ocijeni potrebnim. Uz to, u bazi zemljišnih podataka nalazit će se usklađeni podaci katastra i zemljišne knjige te više neće biti dvostrukog vođenja podataka.

Prihvaćeni su pritom vladini amandmani da se za polaganje stručnog ispita za ovlaštenog zemljišnoknjižnog referenta propisuje potrebna viša razina kvalifikacije od dosadašnje, stručnom ispitu moći će pristupiti službenik s višom i viskom stručnom spremom. Osim toga, prihvaćeno je da stručnom ispitu za ovlaštenog referenta mogu pristupiti i službenici koji već rade na radnom mjestu zemljišnoknjižnog referenta ili višeg referenta, radi zadržavanja postojećeg kadra.

 FOTOGALERIJA:

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor završio ljetnu sjednicu, posljednju u ovoj zgradi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: U Saboru izjašnjavanje o podnesenim amandmanima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor završio ljetnu sjednicu, posljednju u ovoj zgradi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor završio ljetnu sjednicu, posljednju u ovoj zgradi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: U Saboru izjašnjavanje o podnesenim amandmanima

Suradnja s Ukrajinom u području protuminskog djelovanja

Sabor je donio i  Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade RH i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji u području protuminskog djelovanja. Tim sporazumom Hrvatska će, nakon oslobođenja Ukrajine,  humanitarno i tehnički pomoći toj zemlji. Također, suradnja će tim sporazumom primarno biti fokusirana na stručne obuke u području tehničkog izviđanja i čišćenja minskih polja, edukaciju stanovništva o rizicima od eksplozivnih sredstava i slično. Sabor je potvrdio Sporazum o financiranju ponovne uspostave združenog stalnog postava u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao mjesta sjećanja na žrtve s područja bivše Jugoslavije u Koncentracijskom logoru i logoru za istrebljenje Auschwitz-Birkenau. Blok 17, koji države sljednice bivše SFRJ dijele s Austrijom, obnovljen i restauriran donacijom Austrije, u iznosu od dva milijuna eura te je dogovoreno da države sljednice nadoknade polovicu troškova u iznosu od milijun eura. Prema dogovorenom mehanizmu raspodjele, udjel Hrvatske je 23 posto. Sabor je podržao da se za članove Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj iz redova redovitih profesora u trajnom izboru, umjesto Nebojše Stojčića i Alana Šustića, imenuju Pero Raos i Mirjana Kujundžić Tiljak.

U daljnju proceduru Sabor je uputio i nekoliko prijedloga zakona među kojima su izmjene Zakona o strancima kojemu je cilj prvenstveno zaštiti domaće radnike i osigurati povratak iseljenih hrvatskih državljana, ali i gospodarstvu osigurati potrebu radnu snagu. Pri tome će poslodavci morati novčano jamčiti državi za svakog radnika iz trećih zemalja koji dolazi iz migracijski visoko rizičnih zemalja (viznih zemalja) za slučaj da od njega odustanu, i to u iznosu jedne prosječne mjesečne bruto plaće. U daljnju proceduru poslane su i izmjene i dopune Zakona o minimalnoj plaći koja bi se sa sadašnjih 840 eura bruto povećala na 970 eura.

POVEZANI ČLANCI:


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.