Sabor

Zastupnici upozorili da radnici Kaštelanskih staklenika ne primaju plaću nekoliko mjeseci, a Konstruktora 15 mjeseci

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zastupnici upozorili da radnici Kaštelanskih staklenika ne primaju plaću nekoliko mjeseci, a Konstruktora 15 mjeseci
27.03.2015.
u 11:32
Stanku je tražio i laburist Zlatko Tušak, ali zbog radnika Konstruktor inženjeringa iz Splita koji su mu pisali jer su u "očajnoj situaciji i očajnom stanju jer im poslodavac duguje 15 plaća".
Pogledaj originalni članak

Reformist Petar Baranović upozorio je danas u Saboru, nakon stanke koju je zatražio, da 80-ak radnika Kaštelanskih staklenika već nekoliko mjeseci nije primilo plaću, unatoč zakonu koji poslodavcima propisuje obvezu da isplaćuju plaće. U ovom slučaju je, naglašava on, taj poslodavac koji ne isplaćuje plaću država, jer ima 88 posto udjela u vlasništvu tvrtke. 

- Ukupna procijenjena vrijednost tvrtke je 350 milijuna kuna. Dugovanja koja ima prema Poreznoj upravi su višestruko manja i kad se sagleda ono što je učinila sadašnja uprava, koja je na dužnost stupila negdje početkom 2013. godine, kad se sagleda stanje u kojem su preuzeli poduzeće, mjere koje su proveli na smanjenju troškova i napori koje poduzimaju da spase proizvodnju i radna mjesta zaposlenika, to  zaslužuju svaki respekt. Iako je Ministarstvo poljoprivrede pokazalo interes da se sačuvaju Kaštelanski staklenici i proizvodnja u Kaštelima, Ministarstvo financija ne prati namjere uprave društva, a i matičnog resornog Ministarstva poljoprivrede da se postigne taj cilj – objašnjava Baranović te podsjeća da je to Ministarstvo financija u proteklih 20 godina, posebno u slučajevima privatizacije, opraštalo milijarde kuna poreznih dugova. 

- Opraštalo se dugove čak i u slučajevima privatizacije koji su čisti hohštapleraj, kod kojih je bilo potpuno jasno da ne postoji nikakva namjera očuvanja proizvodnje, realne gospodarske aktivnosti, nego da se radi isključivo o špekulacijama. Je li moguće da jednoj tvrtki koja ima 50 godina tradicije proizvodnje ne možemo pomoći, da nema političke volje da se spasi firma koja može ostati na nogama, te se nakon toga privatizirati i prodati jer država je oš gospodar? Je li moguće da u situaciji u kojoj je ta tvrtka država ne može pokazati dovoljno odgovornosti i sluha, a da u konačnici osigura provođenje svog zakona koji je donijela u ovom sazivu, u ovom mandatu o zaštiti radničkih prava i obvezi isplate osobnog dohotka. U toj firmi i danas rade radnici koji ne primaju plaću i nemaju, kako mi Dalmatinci kažemo, ni za marendu – kritizira Baranović kojega zanima srami li se država takve situacije.

Stanku je tražio i laburist Zlatko Tušak, ali zbog radnika Konstruktor inženjeringa iz Splita koji su mu pisali jer su u "očajnoj situaciji i očajnom stanju jer im poslodavac duguje 15 plaća".

- Ne znam mogu li neki uopće zamisliti kako je živjeti ako nemate 15 plaća, kako podmiriti svoje obaveze, kako djeci dati nešto da pojedu, kako djecu školovati, kako podmiriti svoje obveze stanovanja i režijske troškove. Nikako! 15 neisplaćenih plaća je nezamislivo. S druge strane, ovdje smo govorili neisplata plaća je kazneno djelo. Za koga je kazneno djelo? Floskula o kojoj se samo priča, a koja u praksi je neizvediva – kaže Tušak koji podsjeća da je ta tvrtka još u siječnju 2013. ušla u predstečajni postupak koji još nije gotov.

Tako se, upozorava on, radnici kojih je prije tog predstečajnog postupka bila 2000, a danas ih je 500, ne štite.

- Veliki dio nema posla, na čekanju su, ne znaju u kojoj su situaciji, nema primanja, nema ništa. Dio ih je otišao i radi u inozemstvu za nekakav sitan novac, očajni su. Ima informacija da Žderić, koji još uvijek kontrolira cijelu situaciju, izvozi određenu opremu u pojedine zemlje u inozemstvo. Zar je to postupak? Gdje je Državno odvjetništvo, gdje su institucije ove države? Nigdje. Izgleda da se na puno onih fascikla koje je imao Bajić uhvatila velika prašina, a izgleda da danas Dinko Cvitan ne želi umazati ruke tom prašinom i ući u te fascikle – zaključio je Tušak.

>> Konstruktor u dva tjedna izgubio 10 radnih dana na zapadnoj obali!

>> Na crnoj listi 2500 više onih 
koji ne isplaćuju plaće radnicima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
13:03 27.03.2015.

privatni poduzetnik ako jedan mjesec ne podijeli plaće - riskira veliku globu i sudski progon.... država mjesecima(!) ne isplaćuje plaće svojim !!! radnicima... i nikom ništa?... nitko nije odgovoran??? nitko ne snosi posljedice??? .... koja smo mi džamahirija, pa to je strašno!! ... pravda i pravednost,... mi smo drugačiji... ma daj ne seherite

GO
gordana93
21:08 08.04.2015.

briga njih za privatnike i za radnike njima je bitno samo use,nase i podase gdje je sad inspekcija rada?zasto im poslodavac nije dao potvrde o neisplati place pa da istu mogu naplatiti preko Fine? Samo znaju pricat sta i kako treba raditi,ali to za njih ne vazi.Jadno jako jadno