TRGOVINA

SAD i dalje tuži Europsku uniju

01.02.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Washington neće odustati od tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da Europska unija na genetski izmijenjenim organizmima krši pravila slobodne trgovine. Neće povući tužbu, koju je podnio lanjskoga svibnja, unatoč činjenici da je Europsko povjerenstvo, odobrivši protekloga tjedna prodaju na području EU genetski izmijenjenoga kukuruza BT-11 kao "bezopasnoga za zdravlje" ukinulo pet godina dug moratorij na uvođenje novih GMO. Tu odluku moraju još u roku tri mjeseca potvrditi vlade država članica na Vijeću EU.

- Bio je to koristan, ali ne i konačan korak. Dug je još put prije no što BT-11 stigne u supermarkete. Želimo vidjeti da i drugi takvi proizvodi prolaze kroz redovit postupak odobravanja - izjavila je neimenovana američka dužnosnica.

Europska povjerenica za okoliš Margot Wallstršm ustvrdila je, međutim, da odobrenje BT-11 "šalje sve ispravne signale i pokazuje ostatku svijeta da u EU sustav odlučivanja o odobravanju GMO ispravno djeluje".

BT-11 je odobren za jelo no nije mu odobreno i sijanje na europskim poljima. Ne zna se još, naime, kako bi uzgoj toga kukuruza utjecao na okoliš.

Stojan DE PRATO

Pogledajte na vecernji.hr