THOMAS M. COUNTRYMAN

SAD: Uvjerit ćemo članice EU da ne otežu s ulaskom RH u članstvo

Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
SAD: Uvjerit ćemo članice EU da ne otežu s ulaskom RH u članstvo
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
08.02.2011.
u 15:33
Za težak rad na preobrazbama koje je provela Hrvatsku treba nagraditi već u prvoj polovici ove godine, poručuje Washington
Pogledaj originalni članak

Pokuša li neka država članica Europske unije otezati s ratifikacijom Pristupnoga ugovora Hrvatske i EU, Washington će se ponovno umiješati kao što je to učinio kada je slomio slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Jasno je to u utorak u razgovoru s nekoliko bruxelleskih dopisnika poručio Thomas M. Countrymann, koji u američkome State Departmentu vodi ured za južnu i središnju Europu. On u Bruxellesu boravi kako bi dužnosnike EU upoznao s američkim stavovima o pristupnome postupku sa zemljama jugoistočne Europe “jer usklađivanje Sjedinjenih Američkih Država i EU o tome danas je važnije nego ikada”.

Na Večernjakovo pitanje uvjerava li SAD svoje saveznice u EU koje bi možda mogle nastojati odgoditi ulazak Hrvatske u EU – npr. Nizozemsku, Sloveniju ili Ujedinjeno Kraljevstvo – da to ne čine, Countrymann je odgovorio kako je “američka potpora Hrvatskoj neupitna”.

– Odluka je na državama članicama EU, ali mi često dajemo svoje mišljenje i o odlukama koje EU treba donijeti. U ovome smo slučaju jasno rekli da se vrlo radujemo nagradi koju Hrvatska treba dobiti za težak rad na preobrazbama koje je provela te da vjerujemo da se to može učiniti ove godine, pa čak i u prvoj polovici ove godine. Ne vidim da države članice javno ističu ikakve primjedbe Hrvatskoj. Nismo još na toj točki jer ima još posla na zatvaranju poglavlja, ali naše usmjerenje i naša potpora neupitni su – uzvratio je Countrymann.

“Nevjerojatan napredak Hrvatske u posljednjih šest ili sedam godina, nakon što je počela marljivo raditi na članstvu u EU” Countrymann je opisao kao “najbolji primjer pozitivnoga utjecaja privlačne moći EU”, koja se pokazala kao “moćna sila za društveni i gospodarski napredak”.

Američki diplomatski izvor u Bruxellesu prošlotjedni je washingtonski sastanak ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i američke državne tajnice Hillary Clinton opisao kao “neviđeno dobar”.

– Bio je to pravi festival ljubavi. O Hrvatskoj nemamo ni jednu lošu riječ – dodao je američki diplomat.

Glede BiH, Countrymann ističe da SAD i dalje podupire “središnju zamisao Daytonskoga ugovora s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda”.

– Treći entitet nije rješenje ni za što jer BiH ne treba složenija vlada s većim mogućnostima za blokade nego učinkovitija vlada s većim sposobnostima za odlučivanje – rekao je Countrymann. No, kaže, to ne znači da BiH treba centralizirati, nego je treba učiniti učinkovitijom državom. Na Večernjakovo pitanje kako onda izbjeći da Hrvati budu građani drugoga reda, Countrymann je uzvratio da su “u BIH danas svi građani drugoga reda”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 178

OB
-obrisani-
18:51 08.02.2011.

08.02.2011. u 18:48h ljepanasadomovino je napisao/la: Sto 45 godina? Pa ja znam 10 koji su sa 45 godina vec 10 godina u mirovini. Zivot im je micchiato, belot, kladionica i surf.

ST
sttipe
21:11 08.02.2011.

new age,jel te placa adz ili direktno soros

OB
-obrisani-
17:40 08.02.2011.

SAD: Uvjerit ćemo članice EU da ne otežu s ulaskom RH u članstvo ili cemo ih bombardovati.