'Stao' Centar

Sada je problem što su s s Fondom su potpisali sporazum, a ne ugovor

Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Sada je problem što su s s Fondom su potpisali sporazum, a ne ugovor
01.02.2013.
u 12:07
U proračun Karlovačke županije već je trebalo biti isplaćeno 1,78 utrošenih milijuna kuna, ali je zapelo na tom pravnom dijelu
Pogledaj originalni članak

Daljnja izgradnja i uređenje Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori, opet je ‘zapelo’. Nakon brojnih problema, spora sa zelenima i ostalim, sada su se pojavili pravni. Kako je objasnio karlovački župan Ivan Vučić još prije godinu su s Fondom za energetsku učinkovitost potpisali ugovor o izgradnji Centra i vođenju projektne dokumentacije. 
 Sporazumom se pak Fond obvezao da će 1,78 milijuna kuna koliko je utrošila županija, uplatiti 2012. u proračun. No, novca još nema.

 Stalno traže nešto novo

 – U nekoliko navrata i vodstvo Centra i ja bili smo kod njih i to nam je obećano. Ali, na zadnjoj sjednici Fonda, uz traženje uvijek neke nove dokumentacije, ispao je problem što to nije ugovor nego sporazum. To je radila njihova pravna služba, a valjda ćemo i to riješiti – objasnio je župan Vučić. 


Direktor Centra Zdravko Marčetić ukazao je na rezultate sastanka s agencijom Jaspers koja pruža podršku pri izradi projektne dokumentacije.


– Njihova primjedba odnosi se na količinu predviđenog otpada. Po projektantu ona bi u Karlovačkoj županiji godišnje rasla dva posto. No, s obzirom na demografsku sliku postavlja se pitanje tog izračuna. Isto tako iznijeli su primjedbu i na to gdje i kako zbrinjavati gorivi iskoristivi otpad.

Razgovarali smo s Našicama koje su praktički pune, pa nas preporučuju Splitu. Međutim, kada smo razgovarali o o mogućnosti da otpad prevozimo do splitske Cementare, uzeli smo u obzir i oko 350 kilometara udaljenosti. Po tome bi nam transport ‘pojeo’ čitav proračun – napomenuo je Marčetić. S obzirom na osnivanje Gradske toplane, Marčetić je rekao da je predloženo da se ispita mogućnost da ona koristi kruto gorivo koje bi dobili iz selekcioniranog otpada iz Karlovačke županije.

 Čekaju dozvolu za cestu

 – S ministrom Mihaelom Zmajlovićem imamo sastanak 5. veljače. Čekamo dokumentaciju, izgubili smo sedam do osam mjeseci, ali više ništa ne ovisi o nama. Fond radi na pripremi one za objavu natječaja za feasibility i studiju izvedivosti koji bi trebao biti objavljen sljedeći mjesec.

Projektna dokumentacija i grafički opisni dio za pristupnu cestu su gotovi i čekamo od Grada lokacijsku dozvolu. Onu za vodoopskrbu radi ViK, a slijedi i potpisivanje ugovora s Elektrom – kaže direktor Marčetić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.