DANAS U VEČERNJEM

Samo je pitanje dana kad će izbiti rat između Izraela i Hezbollaha

Samo je pitanje dana kad će izbiti rat između Izraela i Hezbollaha
09.06.2018.
u 00:02
Građanski i vjerski rat dosad je izbjegnut jer velike sile tu zemlju vide kao golem izbjeglički kamp
Pogledaj originalni članak

Osim što čekaju kraj mjeseca ramazana i dolazak najvećeg muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, Libanonci očekuju i formiranje nove libanonske vlade koja bi stabilizirala zemlju i poboljšala uvjete života. Međutim, polaganje nada Libanonaca u stabilnost njihove zemlje ne ovisi o njihovim političarima, nego ponajprije o međunarodnim i regionalnim faktorima. Šetajući ovih dana glavnim libanonskim gradom Bejrutom, koji je još podijeljen na etničke i vjerske skupine, sjetio sam se riječi koje mi je, još dok sam imao deset godina i kada je počeo građanski rat u Bejrutu, rekao jedan stari i mudri čovjek: „Sine, kad pada kiša u Washingtonu, Moskvi, Riyadu ili Teheranu, Libanonci nose kišobrane jer ta kiša koja ondje pada više šteti nama nego njima“.

Libanon se, nakon parlamentarnih izbora i velike pobjede Hezbollaha, našao u opasnom političkom vrtlogu. Analitičari su uvjereni da je samo pitanje dana kada će izbiti rat između Izraela i Hezbollaha, jer prema tome vode reakcije koje su stigle iz Washingtona, Tel Aviva i Riyada, koji pobjedu Hezbollaha smatraju opasnim presedanom koji će destabilizirati ne samo Libanon nego cijelu regiju. Odmah nakon objave rezultata, Trump i saudijski princ Bin Salman uveli su nove sankcije Hezbollahu i najavili još drastičnije.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Imamo potpise, ne sramotite se, raspišite referendum

- Mogao je i SAD spašavati Agrokor

- Spas za Mamića u Palauu, Vanuatuu, Kiriatiju...

- HDZ i SDP nikad sličniji: rejting pada, ideja nema...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

BA
bakulušić
23:04 08.06.2018.

Ustav nije Sveto pismo iako ustavni suci ponekad djeluju kao farizeji. Predlažem da u Ustav uđe odredba da ga ne mogu mijenjati bivši komunisti i da bivši komunisti ne mogu biti ustavni suci.

Avatar superhik74
superhik74
02:25 09.06.2018.

Od kada je Rothschild Balfourskom deklaracijom 1917 godine kupio Palestinu od Britanaca za uvodjenje Amerike u prvi svjetski rat da bi namirio kredite kojima je financirao Veliku Britaniju i Francusku od Njemacke, unistio Austro-Ugarsku (u prevodu nas jer smo mi bili ta drzava), Carsku Rusiju i Otomansko carstvo, pljacka i ratovi koje ta kriminalna kazarska obitelj vodi ne prestaju.

TR
trpimirprvi
07:17 09.06.2018.

Nitko nije iznad naroda. Vlast i Ustav proizlazi od naroda, iz naroda i u ime naroda.