Na kućnom pragu

Samo kod njih možete kupiti vegetarijanski i sir sa začinima...

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
sir5
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
sir4
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
sir3
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
sir2
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
sir
02.05.2012.
u 10:51
Poteže se od Poljoprivrednog obrta Bencetić u općini Draganić, pa sve do gospodarstva Turkalj i Uzelac na području Rakovice
Pogledaj originalni članak

Poludim kada vidim da se sir prodaje uz cestu. Ne može to tako. Mi imamo vitrine i posebno uređene prostore. Naš sir je tradicionalni domaći proizvod, bez bilo kakvih dodataka i konzervansa. Takav u trgovačkim centrima ne možete kupiti – poručuje Radmila Miščević iz Josipdola na čijem je obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu održana svečanost povodom otvorenja Ceste sira u Karlovačkoj županiji.

Prvi u Hrvatskoj

To je prva takva cesta u Hrvatskoj na kojoj domaći i strani gosti sada doslovno na kućnom pragu mogu kušati i kupiti domaće delicije. Zasad obuhvaća deset proizvođača.

To su Poljoprivredni obrt Bencetić iz Draganića, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Čavrag iz mjesta Jasenak u Ogulinu, Miščević iz Josipdola, Liana Kovač iz Saborskog, Kuzmić obrt za poljoprivredu i gospodarstvo iz Ribnika, Danica Mičić iz Lasinje, Slavko Pleš iz Slunja, Marko Radočaj iz Batnoge u Cetingradu, Mihovil Turkalj i Zdravka Uzelac iz Rakovice.

Kod njih možete kupiti svježi sir i vrhnje, polutvrdi, tvrdi, dimljeni, sa začinima, vegetarijanski, u ulju sa začinima, pikant, Mediteran, sir po narudžbi...

Jedinstveni projekt još je 2008. godine pokrenula Udruga malih sirara Karlovačke županije Korni. Ostvaren je uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Karlovačke županije, UNDP-a, grad Karlovca, Ogulina i Slunja te općina Draganić, Cetingrad, Rakovica, Josipdol, Lasinja, Ribnik i Vojnić.

 Dugogodišnja tradicija

– U Karlovačkoj županiji proizvode se brojne vrste sireva. Način proizvodnje je duga tradicija i tehnologija se prenosi generacijama. Možemo ih slobodno nazvati autohtonim sirevima Karlovačke županije. Vjerujemo da je ova naša tek prva cesta sira i da će ih biti još – rekla je voditeljica projekta i načelnica Odjela za ruralni razvoj Hrvatske poljoprivredne komore Višnja Magdić.

Obitelj Kuzmić iz Ribnika ima 45 muznih krava. Proizvodnja sira bila je planirana buduća investicija, čije su ostvarenje ubrzali problemi s otkupom mlijeka. Zasad su se orijentirali na škripavac, ali ovisno o tržištu i interesu, spremni su zadovoljiti sve zahtjeve potencijalnih kupaca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TI
tintilinic100
08:25 03.05.2012.

Vegetarijanski sir?? Kakav je to??? Onaj koji su sebi nema mesa??? Da nije možda Veganski sir??? haha. E moji novinari ej :))