Bliže Europi

Samo o uspjehu učenika ovisi hoće li završiti tri ili četiri razreda

Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Samo o uspjehu učenika ovisi hoće li završiti tri ili četiri razreda
21.11.2011.
u 11:44
Novi kurikulum izrađen je zahvaljujući projektu e-learning u automehatronici financiranom iz EU fonda IPA i vrijednom 371.256 eura
Pogledaj originalni članak

Prve dvije godine bit će zajedničke i temeljit će se na predmetnom pristupu. Ovisno koliko će skupiti bodova, 180 ili 240, srednjoškolci će se opredjeljivati za zanimanje automehaničar, koji uključuje osnovno održavanje vozila, ili automehatroničar, specijaliziran za održavanje elektroničkih sustava vozila, dijagnostike i servisiranje suvremenih cestovnih vozila. Kada odluče na kojem će se veleučilištu ili sveučilištu dalje školovati, za neke će predmete imati i dodatne satove.

 Partneri iz Bristola

 To su samo neke od osnovnih značajki novog srednjoškolskog zanimanja u Tehničkoj školi Karlovac za koje bi se prva generacija učenika trebala upisati u sljedećoj školskoj godini. Tako izrađeni kriterij bodovanja bio bi prvi put u primjeni u Hrvatskoj. Izrađeni kurikulum za novi program rezultat je projekta e-learning u automehatronici financiran novcem iz EU fonda IPA vrijednog 371.256 eura. Nositelj projekta, koji je trajao četrnaest mjeseci, bila je Tehnička škola Karlovac, a partneri Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i City of Bristol College iz Velike Britanije.

 Rezultati već vidljivi

 Osim izrađenog kurikuluma, educirani su i nastavnici za primjenu suvremenih metoda poučavanja, nabavljena oprema za školski praktikum i kabinet automehatronike, provedene izvannastavne aktivnosti za 400 osnovaca...

 – Program školovanja bio je neprilagođen potrebama tržišta rada, upisivali su se učenici s niskim prosjekom ocjena, djevojke su bile nezainteresirane. Profesori su koristili klasične metode poučavanja, imali smo zastarjelu didaktičku opremu. To smo sada promijenili, a rezultati su se pokazali već kod prošlih upisa. Dobili smo učenike sa znatno boljim prosjekom ocjena od 3,4, a dvije godine ranije bio je 2,8 i 2,9. Veseli nas što smo ovime naš obrazovni sustav približili onom u zemljama EU – napomenuo je voditelj projektnog tima Milan Bijelić. Ravnatelj Tehničke škole Karlovac Mile Lulić, zadovoljan ostvarenim kaže da već planiraju nove projekte. Modernizirat će zanimanja montera centralnog grijanja te instalatera grijanja i klimatizacije specijaliziranih za iskorištavanje Sunčeva sustava.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.