KONJŠČINA Iskustva vlasnika male trgovine sa četvero zaposlenih

Samo za HACCP trebali bismo još jednog radnika

15.06.2009.
u 16:13
Pogledaj originalni članak

Nakon druge radne nedjelje od stupanja na snagu Zakona o neradnim nedjeljama razgovarali smo s bračnim parom Šteficom i Mladenom Hanžek, vlasnicima male trgovine prehrambenim proizvodima, koja zapošljava četvero radnika.

Koliko treba hladnjaka
– Ljudi su se tek priviknuli da dućani nedjeljom ne rade, sad će im opet trebati neko vrijeme da se priviknu da nedjeljom mogu kupovati. Kroz prethodnih nekoliko mjeseci dosta smo izgubili, subotnji promet nije se znatno povećao, a nedjeljom ujutro obično smo zaradili više nego kroz cijeli ponedjeljak – ispričala nam je Branka, dodavši kako je promet općenito slabiji, ljudi nemaju novca i kupuje se uglavnom nužno, a kada država počne s primjenom HACCP-a, mi te uvjete financijski nećemo moći zadovoljiti; samo elaborat za dućan je 28.000 kuna, trebali bismo imati poseban hladnjak gotovo za svaki artikl, ribu, povrće, zamrznuto tijesto, sladoled, jer svaki artikl zahtijeva drukčiju temperaturu. Osim toga, sve bi to trebalo pratiti i voditi zapisnike, dakle samo za primjenu HACCP-a trebali bismo zaposliti posebnu osobu.

Veliki smiju, a mali ne
Nameću nam europske standarde, a promet je svakodnevno sve slabiji, ljudi jedva imaju za kruh i mlijeko – pričaju Hanžeki. Brankin suprug Mladen misli kako je malim dućanima “odzvonilo”, uvjeti koje postavlja država sve su rigorozniji, za njihovu primjenu potrebna su velika ulaganja. I dok trgovački lanci spuštaju cijene, jer si mogu kratko vrijeme priuštiti i poslovanje s gubitkom, mali nemaju šanse.

– Osim toga, mi ne smijemo prodavati neke proizvode koje trgovački lanci smiju, primjerice umjetno gnojivo, jer nemamo zaposlenog agronoma, a što oni imaju od agronoma koji radi u poslovnici izvan Konjščine – ogorčen je Mladen Hanžek.

Pogledajte na vecernji.hr