SANADEROV ISKAZ

Sanader s dubokim podočnjacima, iscrpljen, ali i dalje odrješit i bahat

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Sanader s dubokim podočnjacima, iscrpljen, ali i dalje odrješit i bahat
22.12.2010.
u 13:38
Nisam uzimao nikakav novac od Hypo banke i nisam s njima imao ništa, poručio
je bivši hrvatski premijer istražnom povjerenstvu koruškog parlamenta.
Pogledaj originalni članak

Na svjedočenju pred istražnim povjerenstvom parlamenta Koruške o aferi Hypo bivši premijer Ivo Sanader pojavio se vidljivo iscrpljen, s velikim podočnjacima. Ipak, tijekom jednog sata i 40 minuta, koliko je u Zemaljskom sudu Koruške svjedočio videolinkom iz pritvora u Salzburgu, pokazao je da nije ni najmanje izgubio na svojoj odrješitosti i bahatosti. Atmosfera je na trenutke prelazila u otvorenu provokaciju, kao prilikom pitanja članova povjerenstva “čemu je Sanader skloniji, baratanju gotovinom, karticama ili možda prenošenju novca u koferu?”

– Ovo je pitanje u pravom smislu bilo ispod pojasa. Imajte na umu da razgovarate s bivšim premijerom jedne slobodne zemlje i u skladu s time se prema meni i ponašajte – odbrusio je Sanader otprilike na pola svjedočenja. Sljedeći trenutak u kojem je Sanader posegnuo za otrovnim žalcem bilo je ono o pismu bivšeg predsjednika uprave Hypo grupe Wolfganga Kulterera svom nasljedniku Thilu Berlinu, koje je nedavno izašlo u hrvatskim medijima, a u kojem se Roberta Ježića naziva najboljim Sanaderovim prijateljem i stoga osobom na koju se mora i dalje računati u lobiranju za banku.

Prihvatio prevoditelja

– Mnogi se pozivaju na stvari o kojima nemaju pojma. Puno je tih koji se nazivalo mojim najboljim prijateljima. Jedna od takvih bila je i moja najbliža suradnica, usto i prijateljica, koja je naknadno postala i mojom nasljednicom – odgovorio je Sanader, očito aludirajući na sukob s premijerkom Kosor. Sveukupno, Sanader je pred istražnim povjerenstvom ustrajao na tome da uglavnom nije poznavao nikoga od aktera iz afere Hypo te da nije imao pojma o dubioznim poslovima.

Na početku je Sanader upozoren da se davanje lažnog iskaza pred povjerenstvom može sankcionirati s između pola i tri godine zatvora. Ponuđenog prevoditelja bivši je premijer prihvatio, ali samo da bude prisutan uz njega, “jer njemački ipak nije njegov materinski jezik te je dobro da bude prisutan ako mu neka riječ ne bude jasna”. Njegov njemački ipak je bio jako dobar, kao što se vidjelo u njegovoj uvodnoj izjavi u kojoj je istaknuo da je kao premijer izrazito nastojao podići zemlju iz krize u kojoj se našla od 90-ih.

– Želio sam stvoriti europsku, pravnu državu, koja će po svemu odgovarati europskim načelima. Sadašnja hrvatska vlast gazi mi po prstima – kazao je Sanader, još jednom inzistirajući da je riječ o političkom progonu.

– Od početka sam želio u svoj postupak uključiti europske promatrače, kako bi posvjedočili svemu što mi se radi. Ja sam samo htio kao premijer djelovati u tržišnom smjeru. Ovo što se sada događa test je za moju zemlju u kojem će se vidjeti u kolikoj mjeri je u stanju odgovoriti europskim standardima – inzistirao je Sanader, još jednom istaknuvši da “s Hypo aferom nije imao apsolutno ništa, da nije imao nikakve provizije”.

Povlačenje iz politike

Medijsko izvještavanje o svom postupku i šire ocijenio je takvim da su ga “mediji unaprijed osudili na osnovi netočnih i neprovjerenih informacija”. Upitan zbog čega je podnio ostavku, Sanader je ponovio da je to učinio kako bi prodrmao zemlje EU, za koje je izjavio da mu je bio “veliki šok što nijedna od tih zemalja nije iskoristila ovlasti koje su imale za prekidanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU”.

– Moje se povlačenje isplatilo, o čemu svjedoči to što su nakon nje pregovori ipak odblokirani – zaključio je i još jednom istaknuo svoj premijerski mandat kao onaj “u kojem su se pripremili svi antikorupcijski zakoni koji su kasnije stupili na snagu u Hrvatskoj”.

– Vi ste također političari i znate koliko je potrebno da takve stvari prođu kroz parlamentarnu proceduru – kazao je. Bivši je premijer ponovio i svoju tezu da je bio umoran od 19 godina politike.

– Uopće nisam namjeravao odmrznuti svoj mandat u parlamentu, ali sam se predomislio vidjevši kakvom sam političkom progonu izložen – kazao je.

Upitan kad je prvi put došao u doticaj s Hypom, Sanader je odgovorio da misli da je to bilo 1993. kada je kao zamjenik ministra vanjskih poslova posvjedočio da je tadašnji ministar Mate Granić dobio dopis iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova da jedna banka iz Austrije želi ući na hrvatsko tržište.

– Navodilo se kao problem to što je Hrvatska trećinom okupirana – objasnio je Sanader i dodao da “nam je to bilo jako bitno jer u to vrijeme još nije bilo strane banke u Hrvatskoj”. On se međutim nije sjećao ni tko je potpisao dopis iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova te je inzistirao da njegov posao nije bilo bavljenje bankama, nego diplomacija. Na to su ga članovi povjerenstva, koji ga nisu štedjeli kao što nije štedio ni on njih, pitali je li možda 2003. poraslo njegovo zanimanje za Hypo.

– Nije ni poraslo, nije se ni smanjilo. Tada je već 90 posto banaka bilo privatizirano. To mi se činilo previše i smatrao sam da mora postojati jaka hrvatska banka. Zato me i nisu interesirale druge banke.

– Jeste li vi ta osoba koja je otvorila vrata Hypu? – uslijedio je pitanje.

– To jednostavno nije točno. Jednom ili dvaput sam se samo susreo s nekim iz Hypa – odgovorio je, a na pitanje o kojim je menadžerima točno riječ, odgovorio je da su to bili Kulterer i Günther Striedinger, također jedan od “čudesnih Hypovih bankara i bivši član uprave”.

Odlikovanja iz Bavarske

Upitan jesu li kod njega ikada bili političari iz Koruške, Sanader je odlučno zanijekao, a na pitanje je li osobno upoznao Haidera, bivši premijer je nervozno odgovorio: – Vidite što može kreirati medijski prikaz. Haidera nikada nisam osobno upoznao.

Na pitanje zna li zbog čega se sada nalazi u pritvoru, raspravu je nakratko prekinuo njegov odvjetnik u Austriji Werner Suppan rekavši da je postupak još u fazi istrage.˝Uslijedio je naizgled revijalni ton.

Imate li kakvih odlikovanja iz Bavarske? Zbog čega su vam dodijeljena?

– To pitajte one koji su mi ih dali – odgovorio je bivši premijer iz pritvora, izazvavši smijeh i dodavši da to nema nikakve veze s Hypom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 272

Avatar tomasesi
tomasesi
16:17 22.12.2010.

Ma che Hebrang?! To je obični štakor. Ulizao je u politiku iskorištavajući činjenicu da mu je otac bio žrtva komunizma. Zapravo, većina tih hdz-ovskih štakora je ušla u politiku i nametnula se javnosti s tom valutom - \"žrtva komunizma\". Hebrang mi je na momente odvratniji čak i od kleptomana Sanadera..,

OB
-obrisani-
23:23 22.12.2010.

Kako otkriti muljatora? Pa to je sasvim jednostavno! Zaplijeniti im imovinu i smrznut mu racun na banki. Taj koji nastavi zivjet kao da se nista nije dogodilo taj je muljator jer zivi od novca kojeg je poslao na neki otocic na drugom kraju svijeta. Taj koji pozuri na socjalno taj je NEVIN.

KU
kumajanja
14:04 22.12.2010.

85 % visoko pozicioniranih ADZovaca osuditi po 40 godina (STROGE ROBIJE i svaki dan batinjanje da kosti pucaju) i oduzimanje imovine do stotog koljena.....