TOPLJENJE LEDA Spor sa Slovenijom okreće nas drugim susjedima

Sanader se ponovno sprema u Beograd

13.01.2009.
u 19:54
Pogledaj originalni članak

Premijer Sanader spreman je ponovno otići u Srbiju, doznaje se iz Banskih dvora. Koalicijske je partnere u ponedjeljak detaljno izvijestio o svom telefonskom razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i oni su to primili s odobravanjem.

Okretanje regiji
Iako zasad još nema nikakvih pojedinosti, nego izvori bliski Vladi kažu da se “na posjetu tek radi”, odnosi između dviju država ponovno zatopljuju. Donedavno vrlo oštar, srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić potkraj prosinca izjavio je da je Sanader dobrodošao u Beogradu. Jačanje suradnje u regiji među prioritetima je srbijanske vanjske politike, a kako se i Sanaderova vlada nakon spora sa Slovenijom sve više okreće drugim susjedima, u političkim se krugovima pretpostavlja da bi se novi službeni posjet Srbiji mogao dogoditi vrlo skoro.

Sanader je, naime, još u studenome prošle godine, na jednom predavanju u Njemačkoj, kazao da je spreman ponovno otići u Srbiju da bi se raščistili nataloženi sporovi zbog priznanja Kosova i međunarodnih tužbi za genocid. Aktualna plinska kriza ponukala je i Beograd i Zagreb da se ponovno okrenu međusobnoj suradnji na planu energetike, a za razgovor imaju i druge otvorene teme.

Čini se da se Hrvatska intenzivnije okreće regiji i kako bi se pokazalo da je istina sasvim suprotna tvrdnjama Slovenije da ona ima problema sa svim susjedima.

Ovotjedni posjet šefa talijanske diplomacije Franca Frattinija također će uspješno demantirati takve tvrdnje, to više što diplomatski krugovi najavljuju i skori susret Sanader – Berlusconi u Rimu.

Danas pak u Zagreb dolazi crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

S Crnom Gorom lakše
Na isti način na koji se trebao riješiti granični spor sa Slovenijom Hrvatska rješava i graničnu crtu oko Prevlake koju dijeli s Crnom Gorom.

S tom državom, međutim, stvari idu puno jednostavnije, pa će se danas sastati mješovito hrvatsko-crnogorsko povjerenstvo koje će pravno pripremiti postupak razgraničenja na moru pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr