STRANKE

Sanader u lovu na Tomčićeve birače

26.08.2003.
u 00:00
Najžešće će biti u Slavoniji gdje HDZ želi vratiti svoj utjecaj, a HSS ima tri župana
Pogledaj originalni članak

Ljubav između HDZ-a i HSS-a, koju su mnogi sve do nedavno vidjeli kao okosnicu buduće vlasti u Hrvatskoj, pokazala se lažnom i prerasla u veliku svađu. A kako stvari stoje, uskoro bi se mogao rasplamsati pravi predizborni rat.

Šef hadezeovaca, Ivo Sanader, otvoreno je najavio da će njegova ekipa pozvati haesesove članove i simpatizere da paze za koga će glasati. S druge pak strane, prvi haesesovac Zlatko Tomčić komentirao je da je to Sanaderovo pravo, te tako sasvim marginalizirao HDZ-ovu uranjenu borbenu predizbornu retoriku. Tomčićeva zamjenica Ljubica Lalić, međutim, poručuje:

"Od ratnih pokliča HDZ-a ne strahujemo. Vjerojatno ćemo mi njima, a ne oni nama, oduzeti birače"! Nisu daleko od istine oni koji ocjenjuju da Sanader bez Tomčićevih birača neće moći računati na više od 30 posto glasova na izborima, odnosno izbornu pobjedu. Korijen sukoba je u tome što je biračko tijelo tih stranaka vrlo slično, i što u njemu seosko stanovništvo zauzima izuzetno velik postotak.

Isto biračko tijelo

Iz HDZ-a su seljake stoga već upozorili da bi glas za HSS bio zapravo glas za SDP - za lijevu koaliciju, komuniste.

Osim toga, hadezeovci galame da haesesovci za poljoprivredu nisu ništa napravili, te da im više ne treba vjerovati. A u HSS-a tvrde da su napravili mnogo, ali ne sve, i to upravo zbog "jezivih i dubokih posljedica i HDZ-ove politike u poljoprivredi od 1990.-2000. godine". Lj. Lalić smatra da su takvi napadi iz HDZ-a izraz slabosti i nervoze u toj stranci. Bitka kod O. K. korala za HDZ i HSS bit će sigurno Slavonija. Tu hadezeovci moraju posebno stisnuti žele li izvorni lovorov vijenac. A upravo tu ih haesesovci i najviše izazivaju:

- Jako ih ljuti što je Slavonija od najtvrđeg HDZ-ova uporišta postala - suprotno. Tako npr. u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji HSS ima župane. A u Osječko-baranjskoj je SDP-ov župan - iznosi Tomčićeva zamjenica.

HSS i Glavaš

Gleda li se tako, ne trebaju čuditi ni teške riječi koje na račun HSS-a stižu od osječkog hadezeovca B. Glavaša koji je buru izazvao citatom da je "HSS agro-mafijaška stranka". Trn u oko HDZ-a svakako je činjenica da je na posljednjim lokalnim izborima HSS pobijedio u 150 općina. Kad je pak riječ o tome gdje i koliko ima bivših komunista, haesesovci poručuju da HDZ tu uvjerljivo vodi i da je po tome najjača stranka u Hrvatskoj. To potvrđuju i u SDP-u, čije vodstvo uopće ne strahuje da bi se HSS-ovo tijelo moglo okrenuti HDZ-u, čime bi se koalicija mogla naći na velikim mukama.

U Sanaderovoj ekipi ne misle tako i računaju da će Tomčićevu stranačku elitu - baciti na koljena.

Pogledajte na vecernji.hr