PREMIJEROVA SAVJETNICA

Sara Lustig bit će nova ravnateljica JUSP-a Jasenovac

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Sara Lustig, savjetnica predsjednika Vlade
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Sara Lustig, savjetnica predsjednika Vlade
03.09.2024.
u 14:03
Imenovanje gospođe Lustig snažan je poticaj razvijanju politika kulture sjećanja i provedbi dugoročnih ciljeva koje je zacrtalo hrvatsko predsjedanje IHRA-om, smatraju u Ministarstvu
Pogledaj originalni članak

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek imenovala je vršiteljicom dužnosti ravnatelja Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac gospođu Saru Lustig, voditeljicu hrvatskoga izaslanstva pri Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust (IHRA) i posebnu savjetnicu predsjednika Vlade Republike Hrvatske za pitanja Holokausta i suzbijanje antisemitizma, izvještava Ministarstvo kulture i medija.

Sara Lustig završila je studij engleskog jezika i psihologije, studij izdavaštva i intelektualnog vlasništva te studij ustavnog i međunarodnog humanitarnog prava te stekla praktično procesno iskustvo kao članica tima za obranu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu. Rad u državnoj službi i diplomaciji Republike Hrvatske započela je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, potom u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nakon rada u Uredu Vijeća nacionalne sigurnosti, imenovana je i posebnom savjetnicom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Nakon što je dosadašnji ravnatelj JUSP Jasenovac zatražio razrješenje, ministrica je s datumom stupanja na dužnost 9. rujna imenovala vršiteljicom dužnosti ravnatelja Saru Lustig koja je međunarodno priznata stručnjakinja u suzbijanju globalnog antisemitizma i promicanju kulture sjećanja, a u tom području ostavila je prepoznatljiv trag obnašajući dužnost supredsjedateljice Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust u razdoblju hrvatskog predsjedanja.

Njezine temeljne zadaće u idućem razdoblju bit će analizirati i unaprijediti rad Ustanove, nastaviti povećavati broj posjetitelja, osobito mladih, implementirati suvremene komemorativne prakse te jačati suradnju sa sličnim memorijalnim centrima i muzejima diljem svijeta. Nadalje, nužno je provesti sve pripremne aktivnosti u okviru djelovanja JUSP Jasenovac radi obilježavanja 80. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora.

Imenovanje gospođe Lustig snažan je poticaj razvijanju politika kulture sjećanja i provedbi dugoročnih ciljeva koje je zacrtalo hrvatsko predsjedanje IHRA-om. U okolnostima kada je broj preživjelih stradalnika Drugoga svjetskog rata sve manji, suočavanje s najmračnijim stranicama europske povijesti te skrb o budućnosti sjećanja i svijesti posebno su važni, osobito radi prenošenja povijesne istine budućim naraštajima.

GALERIJA Ministrica Obuljen Koržinek: 'Podupiremo rad JUSP-a Jasenovac i zajedno ćemo ispraviti greške'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu medijima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu medijima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GL
globalsolutions
15:51 03.09.2024.

Koliko radnih sati godišnje sakupi ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac? Molio bih također opis zadataka spomenutog radnog mjesta te informaciju o broju zaposlenih u navedenom spomen području kao i njihov godišnji trošak.

DU
Deleted user
14:18 03.09.2024.

Zar nije dovoljno napisati čija je familija?! Previše je ovo hvalospjeva o osobi kao da pivovara placa reklamu za pivo! Eto, je! Takva je da od cijelog svijeta baš nas je zapao takav stručni dragulj! Ni Ameriku, ni Kinu, ni Indiju a ni Rusija! Ali eto na svi sreću nas jeste! Ma još se evo poklopilo i vrijeme i sve skupa! Pa da nije bilo holokausta trebalo ga je izmisliti samo da ona može danas biti to što jeste. Bravo poturice! Od koga je i previše je !!!!