Rasizam

Sarkozy lagao o Romima u Njemačkoj

Foto: Reuters
Sarkozy lagao o Romima u Njemačkoj
17.09.2010.
u 18:46
Potaknut optužbama za rasističke progone, francuski predsjednik oklevetao vladu A. Merkel. Berlin demantira francuskog predsjednika o planu izgona Roma iz Njemačke, a o čemu Sarkozy govori nema pojma ni francuski šef diplomacije
Pogledaj originalni članak

Nakon što je povjerenica EK za pravosuđe Viviane Reding izgon Roma iz Francuske usporedila s progonima u II. svjetskom ratu, Nicolas Sarkozy je izjavio da mu je Angela Merkel osobno iznijela istovjetne planove o Romima u Njemačkoj. DPA citira hitan demanti iz Berlina u kojem se navodi da o protjerivanju Roma iz Njemačke, o čemu govori Sarkozy, “A. Merkel s njim nije nikada govorila, ni u Vijeću Europe, ni na rubu posljednjega sastanka u Bruxellesu”.

Skandal je to veći što je i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo da takvih planova apsolutno nema. Čak je i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner za Radio Europe 1 izjavio da A. Merkel i Sarkozy uopće nisu razgovarali u Bruxellesu. Time se Sarkozy nakon sukoba s vrhom EK dodatno zakopao u naumu da protjeruje državljane EU po rasno-etničkom ključu. Mediji mu se čak rugaju da je krivo protumačio sporazum Njemačke i Kosova o izgonu Kosovara koji ilegalno borave u Njemačkoj.

Francuski Le Midi Libre piše da Sarkozy očajnički i nervozno brani politiku koju je osudio cijela Europska unija, osim Berlusconija. Njega i Sarkozyja La Repubblica optužuje da o Romima govore kao da nije riječ o ljudima, na razini na kojoj je Gadafi tražio pet milijardi eura godišnje za zaustavljanje afričkih imigranata. El Pais napada šefove vlada iz EU što Sarkozyja nisu mnogo oštrije napali, a Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra da Sarkozyjev napad na EK svjedoči o njegovoj nemoći u krizi koju je prouzročio.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MM
Mladen Miletić
19:49 17.09.2010.

Kako to da su Srbi i Hrvati ispali veči cigini nego Romi to je nedavno objašnjeno. Sarkozy ako je pametan neče si dati podvaliti.. Od pametnih koji su mu usmijerili ciganiju !

OB
-obrisani-
21:28 17.09.2010.

a tko je sarkozi ?

JU
juma
20:27 17.09.2010.

Nevjerovatno koji je ovaj ljigavac. Bljak.... Stvarno zalim g. A. Merkel kada se mora dogovarati s tipovima poput Sarkozyja i S. Berlusconija. Kako mu samo gleda ovu rucicu na svom ramenu? Vjerovatno se poslije toga mora tusirati bar sat vremena kako bi sprala svu sluz sa sebe...