Kolumna

Sastavljaju se liste i svi žele znati na koga se računa, a tko su otpisani

Foto: Nikola Čutuk/Sanjin Strukić/PIXSELL
Sastavljaju se liste i svi žele znati na koga se računa, a tko su otpisani
22.09.2015.
u 12:00
HDZ traži neka zanimljiva imena, SDP ide sa svojim najjačim ministrima
Pogledaj originalni članak

Tko su ljudi s kojima na izbore idu Zoran Milanović i Tomislav Karamarko? U ovoj fazi informacije o tome kako teče kadroviranje dolaze na kapaljku. Ništa čudno! Zadnje što u ovom trenutku treba šefovima stranaka jest da prorade taštine kada im se otkriju karte i kada se kaže s kime se računa u budućnosti, a tko su otpisani.

Izbori pred nama nose i jednu novost. Prvi put zakonom je propisano da na svakoj listi mora biti i 40 posto žena. Nimalo lak zadatak, pogotovo za Milanovića za čijeg je mandata to novo pravilo i uvedeno i kojem će se pod povećalom gledati jesu li žene za koje se odlučio na listi reda radi ili imaju šansu doći i do fotelje. Ono što se više-manje zna već sada je tko će zasjesti na prva mjesta na listama i gdje će u bitku šefovi stranaka. Zna se da će Milanović u prvu, zagrebačku jedinicu kamo je išao i prije četiri godine. Karamarko se ovog puta odlučio za devetu jedinicu (Šibenik, Lika, Zadar). Ziheraški i ne baš hrabar potez s obzirom na činjenicu da je upravo deveta HDZ-ova tradicionalna utvrda.

Prije četiri godine, kada je u HDZ-u o sastavu lista odlučivala Jadranka Kosor, Karamarko je bio prvi u trećoj izbornoj jedinici. Protivnik mu je tada bio Radimir Čačić s kojim je vrlo brzo postigao pakt o nenapadanju. Ovog puta stvari su drukčije. I u devetoj će u ring dva ministra unutarnjih poslova – bivši i aktualni i najmanje čega će biti je nenapadanja. Ne čudi što stranke među svoje redove pokušavaju privući i neka zanimljiva imena za koja drže da bi im na tim "lokalnim razinama" mogla donijeti glasove.

Poput Mladena Markača koji se spominje kao nositelj HDZ-ove liste za drugu jedinicu. Milanović s druge strane ide s najjačim ministrima. Doduše, takvih i nema baš mnogo, ali one za koje drži da su mu najjači aduti rado bi i klonirao. Poput ministra financija Borisa Lalovca. I kao što nema nedjelje koja se nije spominjala kao potencijalni datum izbora, tako gotovo da nema izborne jedinice u kojoj se Lalovac nije spominjao kao nositelj. 

>> Domoljubna koalicija potpisala sporazum: 'Pobjeđujemo tri i pol godine, pobijedit ćemo i sada' 

>> 'Kad su nam uzeli Inu, neka im ostane i vlak'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

NJ
njoj
12:11 22.09.2015.

Vjerujem kako ce Karamarko sastaviti kvalitetne liste na kojima ce biti podjednako zastupljeni muskarci i zene, mladi i oni malo stariji...... s toga moj glas imaju sigurno

EB
eto_bas_zato
12:06 22.09.2015.

sdp nema jakih ministara, poraz im je zagarantiran

NJ
njoj
12:13 22.09.2015.

Aaaauuuuu ministara! U 8 IJ biti ce Jovanovic. Pa da je valjao ostao bi ministar